Undersøkelse

Her innrømmer flest fyllekjøring

Store forskjeller mellom fylkene, viser ny undersøkelse.

FLERE TAS: I fjor ble 10.439 personer anmeldt for kjøring i ruset tilstand, en solid oppgang fra året før. Bildet er fra en promillekontroll i Oslo i 2018. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
FLERE TAS: I fjor ble 10.439 personer anmeldt for kjøring i ruset tilstand, en solid oppgang fra året før. Bildet er fra en promillekontroll i Oslo i 2018. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24):

«Har du kjørt med promille selv eller sittet på med sjåfør med promille?»

Det var spørsmålet som ble stilt 1000 nordmenn over hele landet, i en fersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende forsikring. Forskjellene på hva folk svarte, varierte stort mellom fylkene.

Innlandet på bunn

Blandt nordlendingene i Nordland fylke, svarte 17 prosent «ja» eller «usikker» på spørsmålet, mens i Innlandet var tallet 34 prosent - eller nøyaktig dobbelt så høyt.

- Det er store forskjeller fra fylke til fylke her. I Innlandet har 1 av 3 hatt befatning med ruskjøring, mens i Nordland er tallet mindre enn 1 av 5, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

- 68 ganger høyere risiko

Ruskjøring er et alvorlig problem i trafikken, viser tall fra Statens vegvesen. Her kommer det fram at ruspåvirkning var en sannsynlig medvirkende faktor i 20 prosent av dødsulykkene i 2019.

I 2020 ble det levert 10.439 anmeldelser for ruspåvirket kjøring i Norge, en økning på 480 i forhold til 2019. De fleste anmeldelsene skjer natt til lørdag og natt til søndag.

- At antallet anmeldelser gikk opp i et år hvor koronaen gjorde at vi forflyttet oss mindre, også med bil, er urovekkende, sier Roger Ytre-Hauge.

Og sannsynligvis er mørketallene store. Politiet anslår at det kjøres 140.000 turer i ruspåvirket tilstand i trafikken - hver eneste dag.

- Ruskjøring er et av de to viktigste fokusområdene for UP. Risikoen for å bli innblandet i en dødsulykke er 68 ganger høyere for en promillekjører enn en som er edru, sier Steven Hasseldal, sjef for Utrykningspolitiet.

MØRKETALL: Politiet og UP-sjef Steven Hasseldal frykter at mange kjører i ruset tilstand uten å bli tatt. Foto: UP
MØRKETALL: Politiet og UP-sjef Steven Hasseldal frykter at mange kjører i ruset tilstand uten å bli tatt. Foto: UP Vis mer

Kan måtte betale alt selv

I tillegg kommer alle ulykkene som ikke medfører dødsfall. Dersom du havner i en ulykke og det bevises at du var ruspåvirket, kan du miste hele erstatningen og få krav om at du må betale alle skadene selv.

- Kjør rusfri i trafikken og meld fra til politiet dersom du ser eller er kjent med at noen kjører ruspåvirket, slik at vi får stoppet vedkommende før en ulykke inntreffer, oppfordrer Hasseldal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.