Elbil i Europa

Her kan de kjøpe tre Renault Zoe på en gjennomsnittlig årslønn

Britisk selskap har sammenlignet prisen på en Renault Zoe med hva folk tjener i en rekke europeiske land. Og nei, Norge topper ikke lista.

GENEVE: Å kjøpe en Renault Zoe på en gjennomsnittsinntekt i Sveits, er ingen sak, ifølge ny studie. Foto: Robert Stokoe / Pexels.com
GENEVE: Å kjøpe en Renault Zoe på en gjennomsnittsinntekt i Sveits, er ingen sak, ifølge ny studie. Foto: Robert Stokoe / Pexels.com Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Joda, vi vet at Norge er enere på elbil-adopsjon. Intet annet land på denne kloden har flere elbiler pr 100.000 innbyggere, og ingen land har en gang vært i nærheten av å ha et elbilsalg som utgjør over halvparten av det totale nybilsalget.

Europa kommer etter

Det er imidlertid ikke sikkert det vil vare i veldig mange år, i hvert fall ikke hvis vi skal tro det britisk leasingselskapet SCL. De har nemlig regnet på hvor gode landene er på elbiler, og har tatt med en rekke faktorer i regnestykket - inkludert antall elbiler på veiene, kjøpsinsentiver, eierfordeler og ladepunkter - bare for å nevne noe.

Norge topper som ventet listen, med 87 av 100 poeng, men Sverige er ikke langt bak med sine 82 poeng. Deretter følger Storbritannia med 75 av 100 poeng.

Nederst på liste finner vi Kypros og Latvia, hver med 19 av 100 poeng.

Kilde: SCL
Kilde: SCL Vis mer

Tre Renault Zoe på gjennomsnittlig årslønn

SCL har dessuten regnet på hvor mye av en gjennomsnittlig årslønn man må ut med for å kjøpe en Renault Zoe. Årsaken til at de har brukt Zoe som eksempel, er at den er Europas mest solgte elbil - og en modell som er godt plantet i «folkeklassen».

Joda, Norge er rimelige på elbil - men her blir vi knust av Sveits, der kostnaden for én Zoe faktisk utgjør bare 29 prosent av en gjennomsnittlig årslønn. Tre Zoe-r i året der, altså - vel å merke før skatt.

Slått av Danmark

Faktisk havner Danmark også foran oss på lista, med 51 prosent, etterfulgt av Luxembourg med 53 prosent og Norge på en hederlig fjerdeplass med 54 prosent. Sverige er helt nede på 12. plass, med 83 prosent.

I Bulgaria, som ligger desidert nederst her, må man bruke nesten fire gjennomsnittlige årsinntekter for å kjøpe en enkel Zoe. Da er det ikke så rart at man ikke havner høyt i slike oversikter.

Kilde: SCL
Kilde: SCL Vis mer

Du finner hele undersøkelsen her, med mange interaktive verktøy for å sammenligne landene på forskjellige måter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.