Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24):
Etter noen år nærmest uten regler for bruk av elsparkesykkel, er det nå en rekke forhold som er regulert. Fra nyttår kom også kravet om at elsparkesykkelen må forsikres. En slik ansvarsdekning gjelder ved skader på personer, andres kjøretøy og eiendom.
Det kan imidlertid virke som at dette er noe ikke alle har fått med seg.
Ni av ti mangler forsikring
Ifølge tall fra Tryg Forsikring mangler nemlig rundt 90 prosent av norske elsparkesykler forsikring. Det kan bli skjebnesvangert dersom uhellet først er ute.
- Hvis du skader folk eller eiendom på en ulovlig elsparkesykkel så risikerer du å ende i bunnløs gjeld, sier juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen til NRK.

- Vi har sett mange stygge skader
Uoppmerksomhet straffes hardt
I 2022 ble 673 personer skadd på elsparkesykkel bare i Oslo. Uoppmerksomhet er en viktig kilde til mange ulykker, og politiet er pålagt å slå ned på all ufokusert ferdsel i trafikken. Særlig bøter er et mye brukt virkemiddel.
Mange har fått med seg at man kan bli bøtelagt dersom man fikler med skjermer og mobiltelefoner i bil mens man kjører, men de færreste vet kanskje at man risikerer det samme når man kjører elsparkesykkel.
- Boten er akkurat like høy som for bil, sier fagsjef på motor i Frende forsikring, Roger Ytre-Hauge.
Det betyr at du risikerer en bot på 9700 kroner. Siden det ikke kreves førerkort for å bruke elsparkesykkel, slipper du riktig nok prikker på førerkortet. Ellers er reaksjonen den samme, bekrefter Ytre-Hauge.
Fortsetter etter videoen
Når risikerer du bot?
Så lenge man er en del av trafikken, skal man ha oppmerksomheten på veien. Hvis ikke, risikerer man bot.
- Hvis du for eksempel står i ro på rødt lys og sjekker mobilen, kan du bli stoppet av politiet og få bot. Grunnen er at du er en del av trafikken og da gjelder reglene som bilistene må forholde seg til. Står du i ro på et fortau er du ikke en del av trafikken, og da unngår du også bot, sier Ytre-Hauge.
Det er imidlertid først og fremst av sikkerhetsmessige årsaker du bør unngå mobilbruk på elsparkesykkel, mener fagsjefen.
- Du har forsvinnende lite beskyttelse hvis du faller og du kan skade deg skikkelig. Det blir fort farlig hvis du mister oppmerksomheten på veien, avslutter han.

Unngå denne førerkort-tabben i sommer
18 fikk bot på sykkel
Det er imidlertid ikke bare elsparkesyklister som risikerer bøter. Også vanlige syklister bør følge trafikkreglene. Det fikk 18 uheldige syklister erfare tirsdag morgen.
Da holdt nemlig Trafikkpolitiet i Oslo en 25 minutter lang kontroll med fokus på syklister og sykling på rødt lys, skriver VG.
- Det var ikke veldig oppløftende resultater. 18 stykk fikk forenklede forelegg for sykling på rødt lys, sier operasjonsleder Bjørn Gunnar Nysæter til avisen.
Hver av dem fikk forenklet forelegg på 1750 kroner.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.