Lynladerutbygging:

Her kan du lade gratis på lynlader i julen

Ny leverandør med storstilt laderutbygging i Norge. Tilbyr gratis lading på første stasjon frem til nyttår.

NY LYNLADER: På Dombås er nå første lynlader fra leverandøren Powered by E.ON Drive & Clever åpnet. Foto: Leverandøren
NY LYNLADER: På Dombås er nå første lynlader fra leverandøren Powered by E.ON Drive & Clever åpnet. Foto: Leverandøren Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på nyhetsbrevet vårt?

(Elbil24): Lynladere skal gjøre det raskere å "fylle tanken" på elbilen, og stadig flere operatører lanserer lynladetilbud i tillegg til hurtigladerne.

Nå kommer enda en ny tilbyder på banen, og lover 20 nye lynladere langs norske veier innen kort tid. Den første har allerede åpnet.

- Boost for elbileiere

Det er selskapet med navn Powered By E.ON Drive & Clever som nå har åpnet sin første lynlader her tillands. Det skjedde 18.desember på Dombås.

NYTT TILBUD: Daglig leder i Powered by E.ON Drive & Clever lover 20 nye lynladere. Foto: Leverandøren
NYTT TILBUD: Daglig leder i Powered by E.ON Drive & Clever lover 20 nye lynladere. Foto: Leverandøren Vis mer

Ifølge selskapet er ladestasjonen plassert strategisk, der E6 mellom Oslo og Trondheim møter E139 til Ålesund, forteller daglig leder i Powered by E.ON Drive & Clever, Casper Kirketerp-Møller

- Dombåsstasjonen er ideelt plassert for elbileiere som skal kjøre langt, og trenger en boost.

Pris og plassering

Frem til januar vil det være gratis å lade på ladestasjonen på Dombås, forteller kommunikasjonssjef i Powered by E.ON Drive og Clever, Katarina Ottesen.

- I januar vil vi offentliggjøre prisene fremover, men frem til det kan alle kunder lade gratis på stasjonen.

Ladeselskapet Ionity har til sammenligning en introduksjonspris på ca. 85 kroner per ladeseksvens på deres ladere.

- Denne prisen er planlagt å bestå frem til slutten av januar, opplyser Jan Ihle fra Ionity til Elbil24.

Stasjonen på Dombås er bare den første av flere ladestasjoner fra E.ON, for i løpet av de neste året vil 19 andre dukke opp rundt om i landet.

- Hvor disse vil ligge, vil avhenge av etterspørselen. Vi har flere lokasjoner under planlegging og vil gi mer informasjon også om dette i januar, forteller Ottesen.

Hun legger til at stasjonen vil plasseres på strategiske knutepunkter mellom de store byene fra Trondheim og sørover.

Og dette er kun i Norge, for i Skandinavia vil det etterhvert ligge ytterligere 28 ladestasjoner. Åtte av disse vil ligge i Danmark og 20 vil ligge i Sverige. De svenske og danske ladestasjonene er delfinansiert av EU, og flere har allerede åpnet.

Raskere lading

Strømmen på selskapets lynlader-stasjoner skal, ifølge dem selv, komme fra fornybar lokal vannkraft.

Antall pumper vil variere fra to til seks per stasjon, avhengig av behov.

Laderne vil støtte begge de to standardene for lynlading, CCS og CHAdeMO.

CCS-uttakene vil ha en effekt på 150 kW, noe som per i dag kun støttes av de nyere modellene av elbiler, som Model 3, Audi E-tron, Kia E-Niro og Hyundai Kona. I følge Powered By E.ON Drive & Clever vil deres ladere kunne lade bilen med nok strøm til å kjøre 200 kilometer på 13 minutter.

Ladepunktene skal også kunne oppgraderes til 350 kW etter hvert som elbiler får støtte for dette, ifølge selskapet.

Del av et europeisk nettverk

Powered by E.ON Drive & Clever er et fellesforetak mellom den danske e-mobilitetsleverandøren Clever og det europeiske energiselskapet E.ON.

Det skandinaviske nettverket skal være den nordligste delen av et større europeisk nettverk, som bygges ut i samarbeid mellom EU og flere aktører.

Når nettverket står ferdig, vil det, i følge selskapet, være mulig å kjøre helt fra Trondheim til Roma uten å måtte stoppe på noen eldre ladestasjoner.

– Å lade bilen din, istedenfor å fylle bensin, vil bli den nye normalen. Å kjøre elbilen sin på tvers av landegrenser vil ikke lenger kreve omfattende ruteplanlegging. Det vil være en sømløs reise med mange muligheter til å lade – og lade lynraskt, sier den andre daglige lederen i selskapet Mathias Wicher.

Fra før leverer flere leverandører lynladere i Norge. Ionity, Fortum Charge & Drive, Grønn Kontakt og Circle K er alle i gang med sine lynladerutbygginger.

Les mer om lynladere i Norge i saken under.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.