Strømkrise i Europa

Her kan man bli nødt til å parkere elbilen

Myndighetene har satt opp kriseplan dersom tilgangen på strøm blir knapp.

KAN BLI FORBUDT: Kun nødvendig kjøring kan bli tillatt for elbiler dersom Sveits må stramme inn strømforbruket. Foto: Shutterstock / NTB
KAN BLI FORBUDT: Kun nødvendig kjøring kan bli tillatt for elbiler dersom Sveits må stramme inn strømforbruket. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): På sensommeren var det en viss sannsynlighet for at vi måtte innføre strømrasjonering i Norge i vinter, men etter en fuktig høst og vannmagasiner som nå har en fyllingsgrad over medianverdien de siste 20 åra, ser det heldigvis ut til at det ikke blir et tema.

De siste målingene fra Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) viser at fyllingsgraden i norske vannmagasiner nå er på drøye 80 prosent, som er over medianverdien siste 20 år.
De siste målingene fra Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) viser at fyllingsgraden i norske vannmagasiner nå er på drøye 80 prosent, som er over medianverdien siste 20 år. Vis mer

I Sveits er ikke situasjonen like rosenrød. Landet importerer mye gass fra både Tyskland og Frankrike, og frykten for at det skal bli knapphet har gjort at sveitsiske myndigheter nå har satt opp en firestegsplan med tiltak som eventuelt kan effektueres i en krisesituasjon.

Begynner i det små …

I trinn 1 innføres mindre restriksjoner. Blant annet tillates det maks 40-gradersvask i private husholdninger, minimum 6 grader i kjøleskap og bruk av elektriske løvblåsere forbys. Man må også slå av utebelysningen. Det innføres samtidig restriksjoner kommersielt, for eksempel ved at bruk av skjermer, belysning og annet utstyr til reklameformål forbys mellom 23 og 05. Det tillates maksimalt 20 grader i offentlig tilgjengelige rom dersom de varmes opp av elektrisk energi, maksimalt 9 grader i drikkekjølere (med unntak for drikke som bederves av slik temperatur) og varmtvann på offentlige toaletter forbys. Helseinstitusjoner unntas dette.

Dersom trinn 2 gjøres gjeldende, må strømmetjenester begrense oppløsningen til SD (standarddefinisjon), og varmtvann skal ikke varmes over 60 grader dersom oppvarmingen er elektrisk. Her presiseres det forbehold om midlertidige tiltak for å bekjempe sykdomsfremkallende bakterier. I trinn 2 senkes også maksimal temperatur i offentlige rom til 19 grader, bruk av skjermer og belysning til reklameformål forbys helt og på diskoteker, nattklubber og lignende må varmen slås av eller senkes til laveste nivå. Nå skal heller ikke drikke i varehandelen kjøles overhodet – ikke en gang minibaren på hotellrom. Rulletrapper skal stanses dersom det finnes andre tilgangsmuligheter.

Elbilen ryker på trinn 3

Det finnes drøye 100.000 elbiler i Sveits, men om trinn 3 må innføres kan man ikke lenger bruke dem fritt. Det tillates nemlig kun for absolutt nødvendige reiser, som legebesøk, rettsmøter, religiøse arrangementer, shopping og yrkesoppdrag. Dessuten må bilvaskehaller stenge.

Om det gjør at du kjeder deg hjemme hjelper det lite på at spillkonsoller, spill-PC-er, DVD- og Blu-Ray-spillere ikke tillates. Nå ryker også strømmetjenestene fullstendig, og mining av kryptovaluta forbys. På diskotek forbys nå lys og tåkeanlegg, belysning på idrettsanlegg slukkes og elektrisk oppvarming av svømmebasseng slås av.

Trinn 4 har ingen nye tiltak for private, men sørger blant annet for at drift av persontransportsystemer for fritidsformål og snøidretts-/produksjonsanlegg stenges. Fritids- og fornøyelsesparker samt spillehaller, diskoteker, kino, teater, casinoer og lignende stenges.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.