Nio i Norge:

Her lanseres elbilmerket Nio i Norge

Og det er innovative løsninger de har å vise til. Se hele lanseringen selv.

Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Torsdag lanserte det kinesiske bilmerket Nio i Europa, og det startet i elbillandet Norge. Merket har opprett sin egen organisasjon i Oslo, og er dermed representert med seg selv som importør.

Som tidligere omtalt, er det Marius Hayler som skal lede den norske organisasjonen. Han er en erfaren bransjemann, og kommer nå sist fra Jaguar Land Rover.

Klokken 10 i dag, 6. mai, avholdt Nio sin pressekonferanse for Norske journalister, og sikkert en del publikum.

Nio skal også åpne et nytt showrom i noen av Oslos mest fasjonable forretningslokaler, på selveste Karl Johansgate nummer 33A, rett over gaten for Grand Café. Åpning er ventet å finne sted i september, og Nio House er ment å være noe langt mer enn bare en utstilling for et par bilmodeller. Hele 2.150 kvadratmeter har de å fylle, med alt fra kafé og servering, til et bilbiotek og andre opplevelser.

Men planene er naturligvis større enn tekke Oslo-folket. I løpet av neste år skal de også åpne lokasjoner i Stavanger, Bergen, Trondheim og Kristiansand.

BaaS

Nio kommer på marked med en særegenhet som har vakt oppsikt, nemlig muligheten for å bytte batterier i stedet for å lade dem - et system de kaller BaaS, Battery as a Service.

Dette betyr at du i stedet for å stoppe for å lade bilen i 20, 30, 40 minutter, heller feier innom en byttestasjon og får nytt fulladet batteri installert på tre minutter.

I et intervju med blant annet Elbil24 etter lanseringen, fortalte grunnleggeren William Li at han ser dette som en svært god løsning av flere årsaker.

GRUNNLEGGEREN: William Li (t.v.) er grunnleggeren av Nio. Marius Hayler (t.h.) er norgessjefen.
GRUNNLEGGEREN: William Li (t.v.) er grunnleggeren av Nio. Marius Hayler (t.h.) er norgessjefen. Vis mer

En ting er at du slipper de lange stoppene. Nå kan du faktisk gjøre som mange drar opp som ulempen med elbiler, nemlig ladetiden. Med et byttesystem får du faktisk fullt batteri like raskt som det tar å fylle en bensinbil. Systemene er allerede oppe og går i Kina, og innen neste år er omme skal det være 16 byttestasjoner på plass i Norge.

De fire første vil være på plass rundt Oslo-området i løpet av året allerede, før de fire andre nevnte byene får sine. Deretter vil de fokusere på å sette opp ytterligere stasjoner mellom de største byene, for på den måten å sikre dem som er ute på langtur.

William Li forteller at dette ikke bare gagner stopptiden på langturene, men at det også er et klimatiltak. Han trekker frem eksemplet med at levetiden på en bil er anslått til rundt 15 år, mens batteriene per i dag har en estimert levetid på 300.000 km, eller rundt 8 år. Da er batteribytte en god løsning, forteller han, ettersom bilen bare kan holde det gående så lenge man får byttet batteriet.

BaaS som en tjeneste vil også kunne påvirke hvordan bilkjøpet ditt utarter seg. Vil du kjøpe både bilen og batteriet, men betale for batteribyttet på langturene? Eller kanskje du ønsker binde mindre kaptial ved å bare kjøpe bilen, uten batteri, og heller betale en leieløsning for batteriet?

Den norske Nio-sjefen, Marius Hayler, har knapt satt seg i sjefsstolen, og kan foreløpig ikke si noe om prisstrukturer og muligheter, noe som vil bli kjent nærmere lanseringen av bilen i september.

Fra 15 til 50

I skrivende stund er det ansatt 15 personer i den norske organisasjonen, som på relativt kort sikt kommer til å nærme seg rundt 50 personer. Serviceapparat og denslags er lokalisert på Ensjø i Oslo, og når vi først snakker om service, så vil Nio tilby henting og levering av biler som skal inn til service. Timebestillingen kan du gjøre i bilens app, om du ønsker.

Når det gjelder infasingen av merket i Norge, har Nio satt seg noen tidspunkter for dette.

  • Juli: Merket lanserer app'en der du kan finne biler og følge utviklingen.
  • August: ES8 kommer til landet, og det blir prøvekjøring for pressen.
  • September: Det åpnes for bestillinger, men også utlevering av de første bilene som allerede er hentet til landet. Samtidig åper Nio House på Karl Johansgate 33A, det samme med de første stasjonene for batteribytte.
  • 2022: I løpet av året kommer sedanen ET7, merkets nyeste modell, og Nio Space åpnes i Bergen, Stavanger, Kristiansand og Trondheim.

Dette er planene som ligger innenfor det første halvannet året, og Marius Hayler kan ikke si noe kontret rundt tidslinjen for ytterligere modeller.

Han forsikrer likevel at det vil komme en lang rekke modeller, på sikt.

ES8: Blir den første modellen på det norske markedet. Foto: NIO
ES8: Blir den første modellen på det norske markedet. Foto: NIO Vis mer

ES8

Den første bilen de skal selge, ES8, er en SUV i god størrelse med valgfrie 6 eller 7 seter. 6-seteren har seks individuelle seter, mens 7-seteren har en treseters benk i midten.

Bilen kommer med en batteripakke på 100 kWh, noe som gir 500 kilometers rekkevidde. Cellene er levert av CATL, som anses å være verdens største batteriprodusent.

Bilen støtter hurtiglading opp til 180 kW, men hva skal man vel med det når man heller kan bytte batteri på tre minutter? For typisk hjemmelading støtter bilen de ordinære 7 kilowattene man får med en 32 amperes kurs på 230 volt.

At Nio starter med denne modellen er nok ingen tilfeldighet, for det er kanskje den bilen de har i porteføljen per i dag som er den mest spennende for det norske markedet. Og ja da, den kan trekke tilhenger opp til 1,5 tonn. Og ja, du kan snakke til den. Alt om det tekniske kommer vi derimot tilbake til. Som en signatur for at ES8 blir lansert i Norge som første marked i Europa, har Nio også laget en egen farge som skal illustrere dette - Arctic Green, inspirert av nordlyset.

Prisstrukturen er som sagt ikke klar enda, men Hayler sier som sine kolleger fra de andre merkene - den blir konkurransedyktig.

Visste du forresten av øvre del av logoen illustrerer "Blue skies are coming", mens nedre del illustrerer veien?

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.