Renault Scenic:

Her lanseres Renault Scenic

Og bilen kommer antagelig til Norge under eCarExpo.

DESIGNSJEF: Designsjef Gilles Vidal presenterte Renault Scenic, en typisk Norges-modell, på bilmessen i München. Foto: Fred Magne Skillebæk
DESIGNSJEF: Designsjef Gilles Vidal presenterte Renault Scenic, en typisk Norges-modell, på bilmessen i München. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Med spesielt inviterte gjester til stede, lanserte Renault sin nye Scenic på bilmessen i München denne uken. Med Renault-Nissan alliansen i ryggen, skal Scenic dekke det samme segmentet for Renault som Ariya gjør for Nissan.

Begge bilene er bygget på CMF-EV plattformen, og Scenic er derfor en SUV i kompaktklassen.

Med sine 4,47 meter i lengde er ikke bilen veldig stor utvendig, men den tar det igjen innvendig, for det er der det magiske skjer. Bilen virker rett og slett større på innsiden enn den er på utsiden. Dette har vært litt av konseptet med Scenic helt fra starten av, da de lanserte den første generasjonen helt tilbake i 1999.

Her lanseres Renault Scenic

Knallgod plass

Når de nå lanserer femte generasjon Scenic, kan den by på et bagasjerom helt der bak på 545 liter, noe som er mye i en bil på under 4,5 meter. I tillegg er det forbløffende god plass i baksetet, vel og merke dersom du hever de fremre stolene litt, for enda bedre beinplass bak.

Det må også legges til at konseptet Renault Scenic er endret en smule underveis. Nå fremstår den mer som en SUV enn en MPV – en flerbruksbil som de første utgavene ble ansett som. Men det er i tiden, og vil antagelig tiltale kundene vel så mye.

At den innvendige plassen føles såpass stor handler naturligvis om at plattformen er en dedikert plattform for elbiler. Det frigjør blant annet tunnellen i midten, der esksos og drivakslinger normalt går. I tillegg er akselavstanden med sine 2,78 meter en del lenger enn hva vi normalt ser på en bil som er under 4,5 meter i totallengde.

Her lanseres Renault Scenic

Renault har også flyttet noen av de tekniske løsningene inn under panseret, deriblant varmepumpa. Bare på dette alene har de kunnet spare inn 8 centimeter i fronten av kupéen, forteller Gilles Vidal til Elbil24. Så skal det sies at man også ofrer den nevnte frunken, når man fyller all plass under det relativt korte panseret til tekniske bokser og enheter.

Når vi også snakker om SUV eller MPV, så kan det nevnes at sittehøyden i nye Scenic er 62,5 centimeter. Det betyr at du mer går inn i den, enn ned i den, samtidig som bilens totalhøyde er ganske moderat. Det er også dette som får bilen til å se så stor ut, ettersom den ikke er så veldig høy. Høyden blir også noe kamuflert ved hjelp av totonede farger, der tak og takstolper er lakkert sort.

Heftig rekkevidde

Renault Scenic kommer med det samme batteriet på 87 kWh som det er mulig å få i Nissan Ariya. Renault har derimot satt dette batteriet i kombinasjon med bare forhjulsdrift, og på den måten klart å strekke strikken for rekkevidde til hele 620 kilometer, etter WLTP-standarden.

Vi skal ikke se bort fra at det er internpolitiske årsaker til at Renault velger tohjulsdrift og lang rekkevidde, mens Nissan velger firehjulsdrift og alt det fører med seg.

Vi skal heller ikke legge skjul på at vi har utfordret Renault på akkurat dette med firehjulsdrift. Det er nemlig mange måneder siden Elbil24 fikk se den nær ferdige bilen første gang. To ganger har vi vært på Renaults teknosenter utenfor Paris og sett både denne og andre kommende elbiler fra merket. På et tidspunkt kom faktisk øverste sjef i Renault, Fabrice Cambolive, tilbake til oss og sa de hadde tatt til seg og diskutert argumenter vi hadde lagt frem for dem. Men våre ønsker betyr etter alt å dømme mindre enn interne prioriteringer innad i alliansen. Det er fortsatt håp, for plattformen er klar, og med firehjulsdrift ville Renault Scenic vært en killer-pakke av en bil, dersom den får rett pris.

Til gjengjeld ender den altså opp med en solid rekkevidde, bedre enn det aller meste i dette segmentet biler, og vi skal ikke undervurdere rekkevidde. Det er tross alt det første en ny elbilkjøper etterspør.

Se bilder 360 grader:

Passe god ladefart

Når batteriet er såpass stort som 87 kWh, er det også rom for økt ladehastighet. Dette er ren matematikk, for et større batteri er strengt tatt bare et batteri med enda flere battericeller enn det mindre batteriet. For hver celle kan ta imot en viss effekt under lading. Deretter er det i prinsippet bare å gange opp med antall celler for å finne den teoretiske ladekapasiteten.

I Scenic vil du derfor nå en toppeffekt under lading på 150 kW, mens du på en Megane E-Tech - som har et mindre batteri - stanger i taket ved 130 kW. Det skal også legges til at Scenic antagelig vil kunne leveres med det mindre batteriet på sikt, men det blir kun det store batteriet som kommer fra start.

For typisk hjemmelading (AC) vil du få en ombordlader på 11 kW som standard, med mulighet for å kjøpe dobbel-lader med opptil 22 kW som tilbehør.

FAMILIÆRT: Du kjenner igjen stilen fra lillebror Megane E-Tech.
FAMILIÆRT: Du kjenner igjen stilen fra lillebror Megane E-Tech. Vis mer

Moderat motorisert

Når vi først snakker om effekt, så må vi også nevne ytelsene. For med elbiler som har firehjulsdrift, kommer også ekstra ytelser som følge av to motorer. I tohjulsdrevne biler, som blant annet Scenic, vil man kun ha én elmotor, som igjen setter en begrensning i hvor mye krefter bilen vil være utstyrt med. I Scenic er det magiske tallet 220 hestekrefter, men det er mer enn nok til den type kjøring en ordinær familie holder på med. Det vil også holde helt fint til å trekke de 1100 kg bilen er satt opp til å kunne trekke dersom du hekter på en henger.

Vi tror med andre ord ikke at savnet av krefter vil være nevneverdig.

Til Norge i februar

Renault var det eneste franske bilmerket som var til stede på bilmessen i München, så kan vi bare gjette om de andres fravær er en slags hevn for at de tyske bilmerkene ikke var til stede på bilmessen i Paris i fjor.

Når vi først snakker om bilmesser, så er det mye som tyder på at Renault Scenic får sin Norges-debut på eCarExpo, som går av stabelen i begynnelsen av februar, en messe hvor Elbil24 er medarrangør.

Den norske importøren håper også at prisene er klare til da, og at de på eCarExpo kan ta imot de første ordrene på bilen, som med det kan ventes til Norge i løpet av våren igjen.

OVERRASKENDE GOD PLASS: Dette skyldes lang akselavstand
OVERRASKENDE GOD PLASS: Dette skyldes lang akselavstand Vis mer

Hard konkurranse

Renault er klar på at en tohjulsdreven VW ID.4 er en naturlig konkurrent å sammenligne med. At de ikke sikter mot Tesla Model Y, som i skrivende stund er klassens bestselger, er ganske naturlig. En ting er at den er større. I tillegg leveres en tohjulsdreven Model Y kun som Standard Range, med det minste batteriet. Med andre ord, Model Y leveres rett og slett ikke i en konfigurasjon som det blir naturlig å sammenligne med.

Når Scenic først dukker opp, vil du ha tre utstyrsnivåer å velge mellom. Iconic, Techno og en Alpine Esprit, som har fått litt ekstra styling-stæsj i tillegg. Ettersom vi allerede har snakket om bagasjerom og denslags, så må vi heller ikke glemme det ekstrautstyret flest nordmenn spør etter når de kjøper bil – nemlig hengerfeste.

For ja, Scenic kan som nevnt trekke henger, og da med en øvre begrensning på 1100 kg. Med firehjulsdrift ville den etter alt å dømme kunne trekke enda mer, ettersom det er belastning på elmotoren som utgjør begrensningen. En liten trøst er at bilen også kan ta 75 kg på taket, om du ønsker det.

KAN DIMMES: Det store panoramataket kan ikke åpnes, men dimmes.
KAN DIMMES: Det store panoramataket kan ikke åpnes, men dimmes. Vis mer

Når vi først er inne på taket må vi også nevne en kul greie med Renault Scenic. For én ting er at den nå får mulighet for et dimbart glasstak, som flere biler etter hvert kan by på. I Scenic har Renault gått ett skritt lenger, for her kan du velge hvor i bilen dette glasstaket skal dimmes, i fem forskjellige soner. De foran kan med andre ord få fritt utsyn gjennom glasstaket, mens de bak har et dimmet glasstak, som nærmest ser frostet ut. Dette for å slippe gjennom mindre sollys, naturligvis. Renault kaller hele løsningen for «Solar-Bay».

Om vi skal nevne prisen?

Det er for tidlig, men se ikke bort fra at du kan få deg en Renault Scenic til rett under 500.000 kroner. Det ligger i kortene når vi ser på konkurransebildet, som bare blir hardere og hardere. I februar vet vi svaret, og litt sent utpå våren kommer de første kundebilene trillende inn i landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.