Registreringsstatistikk

Her sa det bråstopp: Sjekk det utrolige fallet

96 prosent færre elbiler registrert i januar kontra desember.

STUPER: Elbilsalget satte rekord i desember. I januar ble historien en helt annen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
STUPER: Elbilsalget satte rekord i desember. I januar ble historien en helt annen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Med 32.714 registrerte elbiler ble desember en rekordmåned, ifølge tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Det skyldtes nok først og fremst de nye elbilavgiftene som slo inn fra 1. januar – biler registrert etter denne datoen får både vektavgift og eventuell moms på kjøpesummen som overstiger 500.000 kroner. Derfor var det nok mange som var i full sving for å få bilene registrert før årsskiftet; det var nok knapt en bil igjen på kaia som ikke hadde blitt registrert i det 2022 takket for seg.

Voldsomt fall i januar

Men etter den søte kløe kommer den sure svie, som det heter seg, for registreringstallene for januar imponerer ingen.

Det var nemlig bare 1237 elbiler som ble registrert i årets første måned ifølge ferske tall fra OFV. Det tilsvarer en nedgang på over 96 prosent og er det laveste januar-tallet siden 2014. Sammenlignet med januar 2022 er fallet på over 80 prosent.

Fallet fra desember til januar kommer kanskje ikke så tydelig frem her, så la oss «zoome inn» på de siste 13 månedene:

OFV kan for øvrig rapportere om at det totale personbilsalget (ikke bare elbiler) var på 1860 biler. Det er det laveste januartallet på 60 år – i januar 1962 ble det registrert 1593 nye personbiler.

- Det er ingen overraskelse at registreringstallene for januar er lave, det var ventet et kraftig fall. Men at tallene skulle bli så lave, var det nok ikke mange som hadde sett for seg, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Dermed utgjør elbilene 66,5 prosent av personbilsalget, som er lavere enn på lenge.

Volkswagen på topp

På topp 10-lista hos OFV er det Volkswagen ID.4 som troner øverst med 212 registreringer, dersom vi slår sammen ID. 4 og ID. 4 GTX. Det er bare drøye 10 prosent av antallet i desember.

Andreplassen kapres av Mazda MX-30, som det ble registrert 122 av – kontra bare 3 biler i desember. Med egenvekt på 1645 kilo fikk denne et prispåslag på drøye 14.000 kroner i vektavgift etter nyttår og er da blant bilene som kom mest heldig ut av den nye ordningen.

Bronsemedaljen går til Skoda Enyaq, med 118 nyregistreringer.

- Januar 2023 var en svært spesiell måned for registrering av nye biler. Det er for tidlig å si om tallet på nybilregistreringer vil fortsette å være uvanlig lavt utover våren, men om ikke nybilregistreringene tar seg opp til et normalnivå, vil det være en klar indikasjon på at mange har fått en trangere økonomi. Det gjenstår å se, avslutter direktør Øyvind Solberg Thorsen i OFV.

Også generalsekretær Christina Bu i Elbilforeningen ser med skepsis på tallene:

– Vi skulle gjerne sett en høyere elbilandel i årets første måned. Det er ingen grunn til å rope ulv, ulv ennå, men flere avgiftsoverraskelser tåler vi ikke. Januar 2023 ga kollaps i nybilsalget og overraskende lav elbilandel, sier hun i en pressemelding.

Artikkelen er redigert etter publisering og oppdatert med offisielle tall fra OFV.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.