Chip-mangel og pandemi

Her sviktet bilsalget - laveste siden 1990

Pandemi og forsyningsproblemer førte til at bilsalget i EU var på sitt laveste på 31 år i 2021.

Mangelen på databrikker påvirket bilproduksjonen negativt gjennom hele året, men spesielt i andre halvdel av 2021. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Mangelen på databrikker påvirket bilproduksjonen negativt gjennom hele året, men spesielt i andre halvdel av 2021. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Registreringen av nye personbiler falt med 2,4 prosent til 9,7 millioner solgte biler, ifølge den europeiske bilprodusentforeningen ACEA.

Mangelen på databrikkene som brukes i en rekke systemer i både elbiler og bensin- og dieseldrevne biler, var hovedårsaken til fallet.

I 2020 falt salget med nesten 24 prosent på grunn av coronapandemien, og gjorde at det ble solgt 3,3 millioner færre biler enn i 2019.

Fabrikker på tomgang

I utgangspunktet trodde ikke bilprodusentene at brikkemangelen ville gi store utslag, men til slutt ble produksjonen redusert og flere fabrikker satt på tomgang.

- Brikkemangelen påvirket bilproduksjonen negativt gjennom hele året, men spesielt i andre halvdel av 2021, sier ACEA i en uttalelse.

Årsaken til mangelen er pandemien, som har gjort forholdene vanskelig for produsentene av brikkene, med nedstengninger og coronasyke ansatte.

I tillegg har det vært problemer med forsyningskjeden, og en økt global etterspørsel etter elektronikk. Prisen på mange råvarer har skutt i været det siste året.

Tror det snur til sommeren

Til tross for nedgangen i bilsalg i 2021, må det sies at elbilutviklingen stadig tar nye steg. I september gikk for første gang i historien en elbil til topps på den månedlige salgslisten i Europa. Tesla Model 3 solgte 24.591 eksemplarer og skjøv alle konkurrenter til side, skriver The Verge.

Forhåpentligvis vil bilbransjen merke mindre til mangelen på databrikker når vi nærmer oss sommeren.

- Begynnelsen av 2022 vil fortsatt preges av disse problemene. Situasjonen bør se bedre ut ved midten av året, men det betyr ikke at ikke andre problemer kan dukke opp når det kommer til råvarer, forsyningskjedene og mangel på arbeidskraft, sier Alexandre Marian i konsulentselskapet AlixPartners til AFP.

Andre deler av verden opplevde derimot ikke den samme nedgangen som EU i 2022. I Asia vokste bilmarkedet med 4,4 prosent, og i USA var oppgangen på 3,7 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.