Hevder de kan låse opp dyre Tesla-funksjoner

Skal presentere innbruddet på hackerkonferanse i Las Vegas.

150.000 KRONER: I USA koster det Tesla-eiere drøye 150.000 kroner å låse opp full selvkjøring. Nå hevder hackere at det kan bli mulig å låse opp uten å betale. Foto: Mike Blake/Reuters/NTB
150.000 KRONER: I USA koster det Tesla-eiere drøye 150.000 kroner å låse opp full selvkjøring. Nå hevder hackere at det kan bli mulig å låse opp uten å betale. Foto: Mike Blake/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Tesla er blant flere bilprodusenter som utstyrer bilene med funksjoner man kan betale for å låse opp, enten ved kjøp eller senere.

Blant annet har også Audi, BMW og Mercedes-Benz lignende ordninger, der du kan abonnere på ting som høyere motorytelse, ratt- og setevarme, adaptiv fartsholder og den slags.

Opp til 150.000 kroner

For Tesla Model Y kan man for eksempel betale 18.000 kroner for «acceleration boost» på Long Range-utgaven, som tar 0–100-tiden ned fra 5,0 til 4,4 sekunder.

Mulige kjøp i etterkant for en Tesla Model Y Long range i Norge.
Mulige kjøp i etterkant for en Tesla Model Y Long range i Norge. Vis mer

«Enhanced Autopilot», med blant annet automatisk parkering og automatisk filskifte i henhold til navigasjonen, koster drøye 37.000 kroner på Teslas modeller og «Fremtidig selvkjørende funksjoner», som nå mange amerikanere bruker en betaversjon av, koster svimlende 74.500 kroner. I USA er prisen omtrent det dobbelte – 15.000 dollar, eller da drøye 150.000 kroner.

Mens nye Model 3-utgaver i USA har setevarme i baksetet, er dette noe man må betale et par tusen kroner for å aktivere på de som er et par-tre år gamle. Setevarmerne er altså montert i bilen allerede – man betaler bare for en programvareoppdatering som aktiverer dem.

IT'S A YOKE: Tesla Model S og X kommer nå med et helt nytt ratt. Det skaper ikke bare begeistring. Video: Elbil24.no Vis mer

Kan hackes

Det er en gruppe sikkerhetsforskere/hackere på det tekniske universitetet i Berlin som nå hevder at de har funnet en svakhet med AMD-maskinvaren i nyere Teslaer, som lar dem koble seg på maskinvaren og aktivere nettopp denne setevarmeren.

Fremgangsmåten skal de dele med deltakerne på den årlige Black Hat-hackerkonferansen i Las Vegas neste uke, i et foredrag som heter «Jailbreaking an electric vehicle in 2023 or what it means to hotwire Teslas x86-based seat heater».

Ifølge Electrek tror gruppen at de omsider vil klare å låse opp alle funksjonene Tesla tar betalt for, inklusiv den dyreste, men at det vil ta noe lenger tid. Da kan man også få tilgang til funksjoner som ikke er tilgjengelig i regionen man bor i. Dessuten hevder de at svakheten er umulig for Tesla å rette opp med mindre man bytter ut maskinvaren i bilene.

Krever fysisk tilgang

Teknikken som brukes kalles «voltage glitching» og går ut på at man manipulerer spenningen til prosessoren som driver infotainment-systemet.

– Hvis vi gjør det akkurat i riktig øyeblikk, kan vi få prosessoren til å gjøre noe annet. Den får hikke, hopper over en instruksjon og aksepterer vår manipulerte kode, sier Christian Werling, ett av gruppemedlemmene, ifølge Techcrunch.

Gruppen skal ha brukt allment tilgjengelige elektronikkprodukter for omtrent en tusenlapp, men understreker at man bør ha en viss elektronikkunnskap der man blant annet trenger en loddebolt.

– Vi er ikke den onde utenforstående, men vi eier faktisk bilen. Og vi ønsker ikke å betale disse 300 dollarne for varme i baksetene, sier Werling.

Følg gjerne Elbil24 på Facebook eller bli med i Elbil24s diskusjonsgruppe!

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.