BMW M blir elbil:

Historiens heftigste fra BMW M?

For hvem lager vel en helt ny bil som "nest best"?

Ekte M-serie: BMW benytter en i4 M50 som testbenk for fremtidige M-biler på strøm. Foto: BMW
Ekte M-serie: BMW benytter en i4 M50 som testbenk for fremtidige M-biler på strøm. Foto: BMW Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): M-bilene fra BMW er selveste kronen på verket dersom man er litt over middels interessert i sportslige egenskaper og ytelser. Biler som M3, og etter hvert M4, er nærmest som signaturmodeller å regne fra M-divisjonen til BMW, og til den uvitende, så står naturligvis M for Motorsport.

Men hva vil skje nå, nå som elektrifiseringen er kommet for å bli?

BMW har allerede tre modeller med to M-merker på markedet, med BMW i4 M50 og BMW iX M60. Snart kommer også BMW i7 M70, men selv om eksempelvis i4 M50 har en akselerasjon som BMW M4, så er den ikke en fullblods M-bil. Den er en særdeles heftig BMW, med en touch av M. For det er nemlig mer i vente.

Dette sa vi for et år siden:

Ekte M

M-divisjonen til BMW, som faktisk er skilt ut som et eget selskap – BMW M Gmbh – har nå opplyst det vi har regnet med hele tiden, nemlig at de jobber med en helt ny og fullblods helelektrisk M-bil. Det kunne jo heller ikke passet bedre enn at denne kraftige omveltningen finner sted samme år som selskapet runder 50 år.

M-folka har nå laget et oppsett som de nå tar over i testfasen. Til denne testingen skal de benytte en i4 M50 som plukkes fra hverandre og deretter bygges opp etter alle M-kunstens regler. Det betyr åpenbart at det sportslige er strukket enda lenger enn produksjonsversjonen av i4 M50, selv om denne er sportslig så det holder.

Aksler og øvrig geometri er laget for det de kaller dynamisk kjøreglede, og ettersom det er benyttet en i4 er det også lett å hente over understellet fra blant annet M3 og M4. Innvendig forteller BMW at det er rene laboratoriet, som analyserer alt som foregår, med tanke på de endringer som blir gjort.

Fire motorer

BMW forteller at drivlinjen består av fire elmotorer. Dette er knapt gjort i en produksjonsmodell til dags dato, og overgår selv det vi får se i Tesla Model S Plaid og i Audi e-tron S60, som begge har tre motorer. Systemet er døpt M xDrive, og gir helt andre muligheter enn det man tidligere kunne oppnå med differensialer, kløtsjer og andre kraftforringende løsninger, som rett og slett var nødvendigheter på forbrenningsbiler. Her vil alt foregå mye raskere, uten tidsforsinkelser, og hvert hjul kan opereres helt uavhengig av hverandre, noe som ikke var mulig tidligere.

Det må likevel legges til at det først er når de fire motorene jobber sammen at man får full effekt.

Om disse kan få full effekt bestemmes av rattutslag, gasspådrag, grep, og innebygde g-sensorer som måler om bilen er på rett veii riktig retning, om du er i sving, eller om rattutslaget indikerer at du er på ei rett strekke. Mye av dette har tildels blitt brukt i sportslige modeller allerede, men først med fire elmotorer kan bilprodusentene utnytte egenskapen til teknologiene på en fullverdig måte. Elektrifiseringen vil ikke bare være med på å revolusjonere de sportslige bilene i tiden som kommer, men også motorsporten.

POPULÆR: BMW i4 M50 må kalles utsolgt, for det står tusener i kø og venter på den bestilte bilen. Foto: Fabian Kirchbauer
POPULÆR: BMW i4 M50 må kalles utsolgt, for det står tusener i kø og venter på den bestilte bilen. Foto: Fabian Kirchbauer Vis mer

Et klart signal

At BMW, som for lengst har annonsert overgangen til en elektrifisert bilpark, også vil gjøre det samme med BMW M er ingen overraskelse, men mer en selvfølge. Derfor var det heller ingen overraskelse at BMW i4 M50 vil komme i en enda mer rendyrket M-utgave. Dog det er ikke noe BMW har uttalt, annet enn at de bruker M50 som utgangspunkt, men så lenge M3 og M4 er de perfekte pakkene å lage en elektrisk M-versjon på, så er det ikke uventet at dette blir tilfellet.

Når vi eventuelt får se et ferdig produkt blir bare rene spekulasjoner, men la oss gi M-folka et år, så tenker jeg mye er gjort – dog ren spekulasjon fra vår side.

Når BMW nå legger sin sjel i å utvikle en fullelektrisk M-bil, så har de M3 og M4 som referanser. Det vil nærmest være å anse som et nederlag dersom den nye ikke hamler opp med de eksisterende. Vi tør derfor å spå at dette kanskje blir det heftigste M-divisjonen har skapt til nå, og med mer teknologi enn noen gang.

Vi skal likevel huske at det snart kommer en fullelektrisk 5-serie i form av i5, og da er det lett å trekke paralleller til en fullverdig og elektrisk M5 også. Bare nevner det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.