- Det blir travelt på norske veier i sommer, og det øker risikoen for store og små trafikkulykker, sier Therese Nilsen i forsikringsselskapet Fremtind. Foto: Fremtind / NTB scanpix.
- Det blir travelt på norske veier i sommer, og det øker risikoen for store og små trafikkulykker, sier Therese Nilsen i forsikringsselskapet Fremtind. Foto: Fremtind / NTB scanpix. Vis mer

Bil på norgesferie

Hit kjører nordmenn i sommer

Hver tredje nordmann har tenkt seg på bilferie.

Publisert

Ifølge Statistisk sentralbyrå gjennomføres syv av ti feriereiser i Norge med bil, og med coronasituasjonen vil nok andelen øke.

I en fersk undersøkelse, gjennomført av Respons analyse på vegne av Fremtind, oppgir over én av tre nordmenn at de skal på bilferie i sommer.

- Det blir travelt på norske veier i sommer, og det øker risikoen for store og små trafikkulykker. Heldigvis er det noen grep vi kan ta for en tryggere bilferie, sier skadeforebygger Therese Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind - og ramser opp:

– Sikre at bilen er i orden, vurdere når du kjører og trygg kjøreatferd.

Besøker hverandre

Undersøkelsen viser at 55 prosent av folk fra Oslo planlegger bilferie til Vestlandet i sommer. På veien vestover møter de vestlendingene. Over 40 prosent av vestlendingene oppgir nemlig at bilferien går til Østlandet.

Skadeforebyggeren har noen enkle oppfordringer til de som skal på langtur.

- Kjør når du er våken og opplagt, og bytt sjåfør eller stopp om du blir trøtt. Hold plassen din i køen. Du vil nødig være den som forårsaker farlig situasjoner og enda lengre kø, sier Nielsen.

- Og la mobilen ligge når du kjører. Gjør deg ferdig med tasting før du kjører. Ikke send snap, skriv SMS eller plott inn adressen på GPS mens du kjører.

Det kan også være lurt å ta seg noen stopp underveis. Da har daglig leder Nina Lessner i iAdventure Norway noen tips:

- Mellom Østlandet og Vestlandet er det mange fine opplevelser for familien. I Hallingdal, for eksempel er det mange muligheter. Snilt turterreng, høyfjell, aktivitetsparker, besøkstøler, elvebading og fiske. Lista er lang, sier Lessner.

Nordlendingene blir «hjemme»

35 prosent av de spurte oppgir at bilturen går til eller i Norge-Norge. Hele 87 prosent av de som skal på bilferie i Nord-Norge, er nordlendingene selv.

Mange nordlendinger oppgir at de ville reist på bilferie uavhengig av reiserådene grunnet coronapandemien.

Foruten nordlendingene er det flest trøndere utenfor regionen som oppgir at de tar turen nordover. Over 50 prosent av de spurte i Trøndelag oppgir dette.

- Nord-Norge og særlig Lofoten har fått mye oppmerksomhet de siste årene, med god grunn. Kajakkpadling på Skrova i Lofoten er å anbefale, sier Lessner.

Turentusiasten har også anbefalinger for de som vil legge turen utenom Lofoten.

- Steigen, øya Vega og ikke minst hvalsafari på Andøya er gode reisemål, sier Lessner.

Tar turen fra Agder til Trøndelag

Undersøkelsen viser at 46 prosent av de som skal på bilferie i Midt-Norge kommer fra Agder.43 prosent av trønderne skal på bilferie i egen region.

Det er for øvrig flest folk fra Agder som oppgir at de skal overnatte utendørs i hengekøye på bilferien. Nær 1 av 5 oppgir dette.

- Et reisemål som er på manges lister, er Stokkøya nord-vest for Trondheim. Her anbefaler jeg å bo i de såkalte SUB-husene og spise på strandbaren, sier Lessner.

Undersøkelsen forteller også at nær 800.000 nordmenn skal på telttur, drøye 300.000 oppgir at de skal på båttur, og over 250.000 oppgir at de skal bruke DNT sine hytter i sommer.

Drøye 210.000 oppgir at de skal på campingvognferie.

Fremtind kommer med følgende råd til alle som skal på bilferie i sommer:

Vi bryr oss om ditt personvern

elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.