Borestranden beliggende nær Nasjonal turistveg Jæren er et flott turmål, også om vinteren.
Foto: Helge Stikbakke / Statens vegvesen.
Borestranden beliggende nær Nasjonal turistveg Jæren er et flott turmål, også om vinteren. Foto: Helge Stikbakke / Statens vegvesen. Vis mer

Elbil på norgesferie

«Hitlertennene» og landets lengste sandstrand. Her er Norges skjulte skatter

Og de kan du enkelt oppleve enten du kjører elbil eller ikke.

Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24): En fersk undersøkelse bekrefter at dette blir den store norgesferie-sommeren og at folk velger bilen for å komme seg rundt.

Over ni av ti skal nemlig være turist i eget land.

- Nordmenn fortjener en trygg og inspirerende sommerferie etter en vår med corona-restriksjoner og bekymringer. Det ønsker vi å bidra til, sier generalsekretær Dag Terje Solvang i DNT og administrerende direktør Stig Skjøstad i NAF.

De har fått Norstat til å gjennomføre en landsrepresentativ undersøkelse om nordmenns ferieplaner. Her svarer 94 prosent at de i hovedsak skal tilbringe sommerferien i Norge.

Og det er bilen som får oss ut på tur: 72 prosent skal reise med bil, mens ytterligere fem prosent vil reise med bobil og campingvogn.

- Full av skjulte perler

Nesten halvparten av de spurte oppgir at trengsel og slitasje på de mestkjente turiststedene kan bli en utfordring i sommer.

DNT og NAF er ikke bekymret for at det blir et problem, men uttaler at det er en fordel hvis ferieglade nordmenn fordeler seg utover landet når man skal være turister hjemme i Norge.

- Norge er full av skjulte perler. Fraværet av utenlandske turister gjør at plass ikke blir et problem. Men det er bra hvis vi sprer oss utover og flere områder får norgesturister på besøk i sommer, både for naturens bærekraft og for den økonomiske bærekraften i lokalsamfunnene, sier Solvang i Den Norske Turistforeningen.

NAF og DNT har gått sammen om en rekke felles anbefalte turforslag i hele landet, til inspirasjon og nytte for alle som skal ut på norgesferie.

- Omveier er ofte snarveier til gode opplevelser, sier vi i NAF. I hvert fall når det gjelder ferieturene. Når veien er målet har vi tid til å stoppe opp og søke nye opplevelser og inntrykk, sier Skjøstad i NAF.

Bekymret for klimautslipp

NAF og DNTs turforslag inneholder nyttig informasjon om hvor du får ladet elbilen på ferien. En av fire er bekymret for økt klimautslipp fra biltransport denne sommeren.

15 prosent mener mangel på ladestasjoner kan bli en utfordring.

- Vi ønsker å bidra til at folk kan reise bærekraftig, selv om færre på grunn av koronautbruddet velger kollektivtransport denne sommeren. Derfor er det svært positivt at vi gjennom samarbeidet med NAF får vist frem mange elbilvennlige turforslag i hele landet, fremhever Solvang i DNT.

Også Skjøstad i NAF er glad for at de kan bidra til å gjøre bilferier med elbil lettere

- Det er en utfordring med for få ladestasjoner mange steder i landet. Derfor vil vi, i samarbeid med fem lokale kraftselskaper i nord og sykkelrittet Artic Race of Norway, utplassere tre mobile ladestasjoner på populære turdestinasjoner i Nord-Norge, sier Skjøstad.

Flere favoritter

NAF har i samarbeidet med DNT laget en fantastisk oversikt over elbil-vennlige turforslag i sommer.

Oversikten gir deg tips til de beste stedene å stoppe på veien og ikke minst informasjon om de største hurtigladerne i området du befinner deg.

Her følger et lite utvalg fra oversikten:

Små og store turer på Nasjonal turistvei Rondane

Opplev en mektig utsikt mot Rondane, Femundsmarka og Gudbrandsdalen. Foto: Naf.
Opplev en mektig utsikt mot Rondane, Femundsmarka og Gudbrandsdalen. Foto: Naf. Vis mer

Med den karakteristiske fjelltoppen Muen som et markert inngangsskilt er det lite å si på de majestetiske omgivelsene der turistveien begynner på Venabygdsfjellet i Oppland, fjellovergangen mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen.

Fylkesgrensen mellom Oppland og Hedmark går over toppen av Muen, som er 1424 meter høy. Tar du turen til topps, vil du oppdage at den byr på et mektig rundskue, både mot Rondane, Femundsmarka og de store fjellområdene vest for Gudbrandsdalen.

Fortsettelsen på turen er ikke noe dårligere. I løpet av totalt 118 kilometer med vei kan du - i tillegg til fjelltoppen Muen - blant annet oppleve:

Som elbilist er du i trygge hender på denne ruten, med hele 15 forskjellige hurtigladere å velge mellom, deriblant i Lom, Dombås, Otta og Ringebu.

Se den fullstendige ruten, alle hurtigladere og anbefalte opplevelser i NAFs reiseplanlegger.

Ta en omvei til Hardangervidda

Kongsberg: Fra Saggrenda kan turister kjøre med et gruvetog inn i Kongens gruve.
Foto: Christian Berg/Norsk Bergverksmuseum.
Kongsberg: Fra Saggrenda kan turister kjøre med et gruvetog inn i Kongens gruve. Foto: Christian Berg/Norsk Bergverksmuseum. Vis mer

Skal du fra Oslo til Geilo i sommer er det nærliggende å tro at du planlegger å kjøre korteste og raskeste vei langs RV7 gjennom Hallingdal.

Et godt tips er imidlertid kjøre den vel to mil lengre ruta via Drammen og Kongsberg, og så kjøre opp Numedal mot øvre del av Hallingdal. Særlig strekningen fra Kongsberg til Geilo gjennom middelalderdalen er verdt den lille omveien til Hardangervidda.

Gjennom Numedal, Uvdal, Dagali og Skurdalen får du med deg fire stavkirker, tre små fjelloverganger og en mengde andre attraksjoner og opplevelser. Her følger et lite utvalg:

* Fra Saggrenda kan turister kjøre med et gruvetog inn i Kongens gruve (se bilde over).
*Fotturruten Kongsberg–Selsli går gjennom gruvefeltet med dammer, kanaler, hjulstuer og gruveinnganger.
* Ved den gamle smeltehytta i Kongsberg finner du fire museer: Norsk Bergverksmuseum, Den Kongelige Mynts Museum, Kongsberg Våpenfabrikks museum og Kongsberg Skimuseum.

* Rollag
* Nore
* Uvdal

Veiene i området er som skreddersydd for elbiler. I området kan du totalt velge blant ni hurtigladestasjoner, deriblant ved Vestlia Resort, Geilio Turistinformasjon og Lampeland. På Lampeland kan man dessuten velge mellom hurtigladestasjon og Tesla Supercharger.

Se den fullstendige ruten, alle hurtigladere og anbefalte opplevelser her.

Opplev Nasjonal turistveg Jæren

Orresanden er en av Norges fineste sandstrender og en stor naturattraksjon like ved Nasjonal turistveg Jæren. Foto: Helge Stikbakke / Statens vegvesen.
Orresanden er en av Norges fineste sandstrender og en stor naturattraksjon like ved Nasjonal turistveg Jæren. Foto: Helge Stikbakke / Statens vegvesen. Vis mer

Har du tenkt deg til Vestlandet i sommer, er Jærstrendene i Rogaland absolutt noe å anbefale. De har noe unorsk ved seg. Ingen beskyttende skjærgård og ingenting som hindrer storhavet i å hamre løs på strendene.

Stadig skiftende lys, høy himmel, en uendelig horisont og bølger som kontinuerlig slår inn over sanddynene - kombinasjonen vil garantert gjøre inntrykk og er verdt å få med seg.

Jærstrendene i seg selv er også imponerende. Fra Sirevåg i sør til Tungenes i nord strekker strendene seg ca. syv mil. Nærmere 25 kilometer av disse er dekket av sand, resten av stein. Bak strendene ligger det mange steder gressdekte sanddyner.

I løpet av drøye 83 kilometer på turistveien kan du stoppe innom flere nydelige strender og andre severdigheter. Her følger et lite utvalg:

Se den fullstendige ruten, alle hurtigladere og anbefalte opplevelser her.

Nasjonal turistveg Hardangervidda

Spektakulær vei, og en prøvelse for mange sjåfører med høydeskrekk. Men en fantastisk naturopplevelse med utsikt over Måbødalen. Foto: Jarle Wæhler/ Statens vegvesen.
Spektakulær vei, og en prøvelse for mange sjåfører med høydeskrekk. Men en fantastisk naturopplevelse med utsikt over Måbødalen. Foto: Jarle Wæhler/ Statens vegvesen. Vis mer

Langs denne turistvegen - som strekker seg tvers over Hardangervidda - er det så langt til veggene og så høyt under taket at få steder i norsk natur kan måle seg.

Ved å legge bak deg disse 106 kilometerne kjører du samtidig gjennom Europas største høyfjellsplatå. Men du må stoppe underveis, for her er det flere opplevelser å få med seg:


Når du kjører langs Nasjonal turistvei Hardangervidda, kan du velge mellom totalt syv forskjellige hurtigladere, deriblant på Geilo og i Maurset. I Eidfjord har du to hurtigladere og én Tesla superlader.

Se den fullstendige ruten, alle hurtigladere og anbefalte opplevelser her.

Les her: NAF og DNTs fullstendige oversikt over elbilvennlige turforslag.

Vi bryr oss om ditt personvern

elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.