å tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.
(Elbil24): Den er en lang doning på over 5,2 meter, og den er nær 2,7 tonn tung. Den er med andre ord ingen lettvekter, selv om den er en nykommer – kinesiske Hongqi E-HS9.
I kinesisk målestokk er den en luksuriøs familiefrakter som klart må defineres som premium.
For det står ikke på ytelsene. Det står heller ikke på utstyret, og det står i hvert fall ikke på plassen. Når prisen i tillegg ligger i det smakelige leiet, så er det mange gode grunner til å ta en titt på E-HS9, vel og merke dersom du er komfortabel med å dra rundt på en såpass stor bil.
Men vår første test viser også at den har noen klare svakheter. Om du skulle være skeptisk til et bilmerke kalt Hongqi, så er frykten ubegrunnet. Merket er en del av FAW-gruppen, som er en av de største bilprodusentene i verden. De lager blant annet biler for Audi, VW og Toyota i hjemmemarkedet, og endte fjoråret på 3,7 millioner produserte biler.

Et kompromiss
Den store doningen kommer kun som elbil. Med det lange panseret er det gjort plass til en lokalt produsert frunk, for i det minste å utnytte noe av tomrommet under det lange panseret.
Denne er stor nok til å romme ladekabler og annet man ikke ønsker å ha liggende å slenge i bagasjerommet. For designen blir rett og slett et kompromiss. Og bare for å ha sagt det, de som syns bilen ligner en Rolls Royce er ikke helt på jordet, for bilen er designet av Giles Taylor, en tidligere designer hos nettopp Rolls Royce.
En ting er at bilen ser ut som en million dollar utvendig. Den har et særegent formspråk som man klart vil kjenne igjen lang vei. Proporsjonene stemmer også godt, og den har ingen typiske asiatiske trekk som gjør den usmakelig i våre trakter, slik en del andre asiatiske biler tenderer å ha.

Elbilene som taper mest rekkevidde om vinteren
Enda bedre blir det når vi kommer på innsiden. For setene oser velbehag, selv fra utsiden, og det blir ikke noe dårligere når man havner oppi dem. Du har alle justeringsmuligheter og finner deg lett til rette. Testbilen har høyeste utstyrsgrad, og vi teller hele fire skjermer med forskjellige funksjoner.
Du finner tre skjermer i bredden i midtkonsollen, der den foran rattet tar seg av de ordinære pliktene. I midten finner vi alle muligheter for bilens innstillinger, mens den helt til høyre – foran passasjeren – er en typisk skjerm for underholdning på de lange turene. Den fjerde skjermen finner vi lavere plassert foran girspaken, og her justerer du alt som har med klima og komfort å gjøre.
Alle skjermene er av god kvalitet, har god respons, og brukergrensesnittet er faktisk svært intuitivt.

Litt underlig finner vi det at hoved-displayet foran rattet har innsynsbegrensning, slik at det ikke er veldig tydelig fra passasjersetet foran. Enda mer underlig finner vi det at underholdningsskjermen foran passasjersetet ikke har det, slik at sjåføren strengt tatt kan følge med dersom det settes på en film, eller annet. Den norske importøren hadde allerede stilt spørsmål rundt dette til Hongqi, men svaret tydeliggjorde ikke hva den faktiske grunnen er. Og strengt tatt, det er mer rart enn viktig.
I en Exclusive er det strengt tatt ikke mye du kommer til å savne. Her finner du alt du kan tenke ut, og litt til, inkludert varme, kjøling og massasje i seter, varme i ratt, LED Matrix hovedlys, 5 klimasoner og en rekke andre løsninger. Om du ikke trenger alskens finsmakeri, så finnes bilen også i de noe mindre prangende utstyrsversjonene Comfort og Premium.
Men bilen vi er i ferd med å starte opp er altså en bil med Exclusive utstyrspakke, som betyr søkke og snøre. Dette eksemplaret er konfigurert med seks seter - tre rekker á to seter - men du får den også som syvseter. Begge versjoner har sine fordeler og ulemper, avhengig av om du trenger mulighet for flatt lastegulv hele veien frem til forstolene, eller ikke.
Det lar seg nemlig ikke gjøre med 6-seteren, ettersom de ikke fyller hele bredden, men til gjengjeld har du særdeles god sitteplass til store barn eller voksne der bak.
Vi setter av sted, og merker umiddelbart at bilen står på fire luftfjærer. Det gir stort sett tilbakemeldinger som på en måte er ute av synk med veibanen. Så også her. Du vet at du kjørte over en hump, men får signalene levert til baken en anelse senere. Lite direkte, med andre ord, men du verden så komfortabelt. Bilen er også utstyrt med flere kjøreprogrammer som skal stramme opp understellet ved behov, men selv i sport merker vi en stor dødgang i toppen av fjæringsveien. At man først merker at de er strammet opp når bilen stresses nokså hard, hjelper lite ved normal kjøring.
På papiret har bilen mer enn nok av krefter, og skal gjøre sprinten til 100 km/t på bare 4,9 sekunder. I praksis må det sies å være lange sekunder, for jo da, bilen er sprek, men så sprek kjentes den ikke ut. Derimot fikk vi såkalt torque steer så det holdt, som betyr at hjulene dro i rattet nær sagt i alle retninger under akselerasjon, noe som kort og godt kan beskrives som ustabilitet. Ustabilt ble det også da vi kom opp i hastighet, for da slo det noe slappe oppsettet av luftfjærene inn igjen.
Vi må legge til at bilen vi kjørte var en prototype, så det er godt mulig bilen er noe finere raffinert når det ferdige produktet kommer på markedet.

Stor oversikt: Sjekk leveringstiden på 59 elbil-modeller
Vår testtur var ikke egnet for en fullverdig test av forbruk og rekkevidde. Det kommer vi tilbake til når vi får bilen over en lengre periode, men WLTP-tallene forteller at den skal kunne gå 465 km med det store batteriet, som er på 99 kWh. Denne utgaven er utstyrt med en kombinert effekt fra to elmotorer på 551 hestekrefter.
Når du må lade opp igjen, har bilen en ombordlader på 11 kW dersom du har et 400V anlegg hjemme, eller du kan ta imot en effekt på 108 kW fra en hurtiglader, som er i stand til å levere dette. Strengt tatt skulle vi ønske oss en langt raskere hurtiglading, for 108 kW er omtrent halvparten av hva andre nye premiumbiler er i stand til å ta imot på det meste.
Foruten det store batteriet på 99 kWh, kommer det også en versjon med et batteri på 84 kWh, som etter WLTP-standarden skal kunne trille 396 kilometer før den går tom.

Prisene
Så hva må du betale for 5,2 meter luksus nå om dagen? Om du sikter litt moderat kan du faktisk slippe ganske billig unna, for en bil i utstyrsgrad Comfort koster deg i skrivende stund 620.000 kroner, inklusive frakt og levering.
Sikter du mot øverste hylle, så har du en fiks ferdig bil med vinterhjul, frunk, beskyttelseslister og matter for 821.826 kroner.
Da er brått ikke en E-HS9 en rimelig bil lenger, men fortsatt er den størst blant de luksuriøse premiumbilene, og sånt koster. For om du skal bruke den som hyttebil hver eneste helg til vinteren, så tviler jeg på at det er mange som kommer seg mer komfortabelt opp til hytta enn de som kjører en doning som dette.
Om bilen i tillegg skulle være for liten, så har du mulighet for å sette på skiboks eller lastestativ med totalt 75 kg på taket, og bilen kan i tillegg trekke henger på opptil 1,5 tonn, dersom du har førerkort for dette.
Oppsummert kan vi med andre ord si at Hongqi E-HS9 er en bil med svært mange gode kvaliteter, men som på noe av det viktigste – kjøreegenskapene – faller litt igjennom.
Vi ser frem til å dra den stor tunge bilen gjennom en typisk elgtest, for det holder ikke bare å være komfortabel. Den må klare alle dynamiske øvelser i tillegg.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.