(Elbil24:) Audi inviterte oss til en lukket visning av en ny elbil på nettet, en bil vi til nå ikke hadde sett. Ja vel, sa vi, og signerte papirer med sperrefrister frem til i dag.
Og her er den altså, Audi Q4 e-tron Sportback, en kupéversjon av den allerede viste Q4.
Selv om vi ikke visste om den, så burde den ikke kommet som en overraskelse, for også slektningene Skoda Enyaq og VW ID.4 skal lanseres i to karosseriversjoner. Dette er biler som lages på den samme MEB-plattformen som Audi Q4 e-tron, men nå er det altså offisielt. Audi gjør det samme.

Det beste bilkjøpet som finnes nå?
Kjente byggeklosser
MEB-plattformen er laget for både tohjulsdrevne og firehjulsdrevne versjoner av bilene innad i VW-gruppen. Du får dem også med tre forskjellige batteristørrelser. Minste batteri er blant annet kun tilgjengelig med tohjulsdrift, mens du får firehjulsdrift på de to største.
Ettersom det er tre forskjellige batterier, men i kombinasjoner med to- og firehjulsdrift, ender totalen opp i fem forskjellige utgaver av Enyaq.
Audi skal være premium og by på det lille ekstra. De har foreløpig ikke offentliggjort hvilke batteristørrelser de tenker å putte inn i Q4 e-tron, men vi tipper det blir det samme som Skoda gjør i nevnte Enyaq. Og ettersom den er en større bil enn VW ID.3, som også lages på samme plattform, har Skoda Enyaq - og antageligvis Q4 e-tron - fått en ekstra batterimodul for at det ikke skal bli for spinkelt.

Flere motoralternativer
Både i Q4 e-tron og Q4 e-tron Sportback oppgir Audi at de kommer med versjonen med 225 kW (306 hk), den samme som største utgave i Enyaq.
Denne skal gi bilen en akselerasjon til 100 km/t på 6,3 sekunder, og ha en toppfart på 180 km/t.
Batteriet i denne er på de kjente 82 kWh brutto, som med firehjulsdriften gir en rekkevidde på 450 kilometer, etter WLTP-standarden. Med kun bakhjulsdrift skal den klare den magiske grensen på 50 mil.
Ladehastigheter må vi regne med blir som de andre MEB-bilene med 100 og 125 kW som det vanligste, avhengig av batteristørrelse.
Vi etterlyste forresten en frunk, men det bekrefter Audi vi kan se langt etter på Q4. Samtidig hadde de kommet opp med en annen løsning for hvordan man skal slippe å ha et par digre kveiler med kabel liggende å slenge i bagasjerommet til enhver tid. Den løsningen gleder vi oss til å se.

Hamstret hydrogenbiler - satser på «hjemmelaget» drivstoff
Like store
De fysiske målene i lengde og bredde er identiske på Q4 e-tron, uavhengig om vi snakker om Sportback eller ikke. Forskjellen ligger i taklinjen som er lagt ned i bakkant for å tilfredsstille de med ønske om et frekkere utseende, og som ikke har behov for den ekstra bagasjeplassen. For hvor ofte laster du egentlig bilen til taket?
Mens lengden oppgis til å være 4,6 meter, oppgis akselavstanden til 2,77 meter. Vi tipper det er en avrunding fra 2,765, som den er på både ID3 og Enyaq.
For å spe på det sporty preget ytterligere, er konseptbilen ikledd et sett 22-toms hjul.
Legg også merke til at bilen ikke har dørhåndtak, og da vi spurte om hvordan disse kom til å bli fikk vi til svar at dette hadde de diskutert mye internt, og at de hadde kommet frem til en interessant løsning. Så vet vi det.

Fire eller fem?
Det kan bli spennende å se hva Audi til slutt gjør med tanke på antall sitteplasser. Vi har sett versjoner av Q4 e-tron som har virkelig flotte bakseter, formet for to personer. Det gjør bilen til en fireseter, noe de gjentar når de snakker om Sportback.
Om produksjonsmodellen blir tilsvarende gjenstår å se.
Som vi kjenner det fra storebror e-tron, så kom denne først som 55, deretter 50, med et litt mindre batteri. Så kom den i Sportback-utgave, før de også slapp en S-versjon.
Det skal bli veldig spennende å se om Audi tenker i samme baner rundt Q4 e-tron, og hvorvidt den også får en sporty S-utgave, som sin større slektning.
Svaret får vi nok ikke før godt ut i neste år, for først skal de lansere e-tron GT, Q4 e-tron og Q4 e-tron Sportback. Det skjer med andre ord mye på elbilfronten i tiden som kommer.

Derfor bør du bli medlem av Elbil24 PRO
Pris-race
Audi har foreløpig ikke sagt noe om pris, men VW fikk mange til å stusse da de lanserte ID.3. En toppspekket utgave med største batteri ble priset til over 455.000 kroner, bare vekslepenger rimeligere enn eksempelvis Polestar 2 til 469.000 kroner.
Sistnevnte er en direkte konkurrent til Q4 e-tron i størrelse, men vi har liten tro på at Audi akter å selge Q4 e-tron med firehjulsdrift og 45 mils rekkevidde til midt på 400-tallet, ettersom det kolliderer med VW ID.3.
Dette blir rett og slett et spennende race å følge, og en gang over nyåret har vi fasiten.
Slik så det ut da Q4 e-tron i SUV-versjon ble lansert på Geneve Motor Show i 2019:
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.