Når ryker lappen

Høytid for beslag av førerkort

Kraftig hopp i sommermånedene. Men hvor fort må man egentlig kjøre før man risikerer å miste lappen? Her får du oversikten.

151 KM/T: Her, på E6 ved avkjøringen til Gardermoen, er fartsgrensen 110 km/t. Da ryker lappen normalt ved 151 km/t. Foto: Bjørn Eirik Loftås
151 KM/T: Her, på E6 ved avkjøringen til Gardermoen, er fartsgrensen 110 km/t. Da ryker lappen normalt ved 151 km/t. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Sol og sommer, fine veier og norgesferie - kanskje i en ny og sprek elbil. Da er det gjerne ekstra fristende å tråkke litt ekstra på gassen, og du er slett ikke alene.

De siste tre årene har politiet beslaglagt 49 prosent flere førerkort i sommermånedene juni, juli og august enn i resten av årets måneder. I snitt har 686 bilførere mistet lappen i hver av sommermånedene, mot 460 i de øvrige månedene.

– Om det er slik at faktisk flere kjører fortere nå, eller om det er vi som har blitt enda flinkere til å avdekke, vet vi ikke. Men vi tar uansett flere for å kjøre for fort, og det er bekymringsfullt, sier UP-sjef Steven Hasseldal til P4.

Her ryker lappen

Er fartsgrensen 60 eller lavere på stedet, mister du normalt lappen dersom du blir tatt i å kjøre 26 km/t over denne. Er fartsgrensen mellom 70 og 90, øker grensen til 36 km/t. Er fartsgrensen 100 eller 110 km/t, ryker lappen hvis du kjører 41 km/t raskere enn denne.

Det er imidlertid rom for vurderinger. Er det dårlig sikt, glatt eller andre forhold som påvirker kjøreforholdene negativt, kan lappen ryke også ved lavere hastigheter, ifølge UP. Det handler naturligvis om trafikksikkerhet, og om å være en forsvarlig sjåfør - uansett forhold.

Så fort må du kjøre for å miste lappen

Fartsgrense Førerkortet ryker ved
30 km/t56 km/t
40 km/t66 km/t
50 km/t76 km/t
60 km/t86 km/t
70 km/t106 km/t
80 km/t116 km/t
90 km/t126 km/t
100 km/t141 km/t
110 km/t151 km/t

Kilde: Førerrettforskriften

Hvor lenge du må klare deg uten lappen, avhenger av hvor fort du kjørte. Du kan miste den fra minimum tre måneder til flere år, avhengig av alvorlighetsgraden. Du finner hele oversikten i førerrettforskriften.

Politiet skal uansett spørre deg om du samtykker til beslaget. Hvis du ikke samtykker i førerkortbeslaget, må spørsmålet oversendes tingretten til avgjørelse innen 3 uker.

Det er imidlertid noen lyspunkt i statistikken: Politiet har så langt i år (januar-juni) tatt noen færre førerkort enn i samme periode i fjor, men tallene er likevel 22 prosent høyere enn i 2019.

Få også med deg saken under, der du blant annet ser hva du må belage deg på å betale i forelegg dersom du blir tatt i å kjøre for fort, men ikke så fort at du mister førerkortet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.