Huawei med storsatsing på elbilteknologi

Hevder de allerede har bedre løsninger for selvkjøring enn Tesla.

SELVKJØRENDE BILER: Snart vil det sannsynligvis dukke opp kinesiske biler med Huawei-logo (Bildet er manipulert)
SELVKJØRENDE BILER: Snart vil det sannsynligvis dukke opp kinesiske biler med Huawei-logo (Bildet er manipulert) Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24): Bilindustrien er i en rivende utvikling, og de tradisjonelle aktørene utfordres av selskaper med bakgrunn fra helt andre områder. For å bygge en moderne elbil trengs for eksempel minst like mye kunnskaper om elektronikk og datamaskiner som om tradisjonell mekanikk.

Og når stadig mer av bilene blir modulbasert hyllevare, kan bilmerket like gjerne hete Apple og Sony som Ford eller Volkswagen:

Skal investere tungt

Nylig meldte en ny elektronikkgigant seg på i kampen om fremtidens elbilkunder, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Og nå melder også Bloomberg at det aktuelle selskapet skal investere tungt i elbilteknologi.

Og det er ikke et hvilket som helst selskap det er snakk om, men kinesiske Huawei.

De er nok mest kjent for sine mobiltelefoner her i Norge, men er også en stor produsent av alt fra PC-er til smartklokker. Dessuten er Huawei en av verdens største produsenter av utstyr til mobil infrastruktur, som basestasjoner og lignende.

OG - de har de siste årene hatt et relativt dårlig rykte i vesten, etter påstander om at de driver spionasje for kinesiske myndigheter - blant annet gjennom å installere bakdører i teleutstyr. Huawei selv benekter alle påstander og kaller dem for svertekampanjer iscenesatt av amerikanske myndigheter.

Nettopp amerikanske handelssanksjoner skal være en av årsakene til at Huawei ønsker å slå seg opp på elbiler, ifølge Reuters, som i mars hevdet de satt på opplysninger om at selskapet allerede var i gang med å designe sin første elbil.

Selvkjørende biler med Huawei-logo

Huawei selv holdt imidlertid kortene tett til brystet, og avviste at de var i gang med planer om en egen elbil. I en uttalelse til Reuters sa selskapet at de ikke er en bilfabrikant, men at de sikter på å bli en leverandør av komponenter til bilindustrien, slik at det blir enklere å bygge bedre kjøretøy.

Ifølge Bloomberg bekrefter nå Huawei at de satser tungt i utvikling av smarte bilkomponenter, blant annet intelligente løsninger for autonom kjøring (selvkjørende biler).

- Vi vil investere mer enn én milliard dollar i utvikling av bilkomponenter i år, sier styreleder Eric Xu.

SATSER PÅ ELBIL: Huaweis styreleder Eric Xu har store planer for Huawei i elbilverdenen. Foto: Huawei
SATSER PÅ ELBIL: Huaweis styreleder Eric Xu har store planer for Huawei i elbilverdenen. Foto: Huawei Vis mer

- Bedre enn Tesla

Xu hevder at de allerede har kommet lenger enn Tesla på å utvikle systemer for selvkjørende biler. En selvkjørende bil med Huawei-teknologi om bord, skal allerede være i stand til å kjøre 100 mil uten menneskelig inngripen, hevder han.

Selskapet skal i første omgang samarbeide med de tre bilprodusentene BAIC Group, Chongqing Changan Automobile Co. og Guangzhou Automobile Group Co. Ifølge Bloomberg vil biler med Huawei-teknologi bli utstyrt med Huawei-logoen, ikke ulikt slikt Intel gjør på PC-er.

- Det produseres 30 millioner biler i Kina hvert eneste år, og antallet vokser. Om vi i snitt kan tjene 10.000 yuan (ca 12.900 kroner) fra hver bil som selges i Kina, er det allerede en betydelig virksomhet for Huawei, sier han.

Tidligere i vår bekreftet også Xiaomi, en annen stor aktør i mobilverdenen, at de også vil ha en bit av elbil-kaka i årene som kommer.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.