Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.
(Elbil24): Gammel elbil betyr i mange tilfeller kort rekkevidde. Da er gjerne ny bil alternativet om du vil øke rekkevidden. Med mindre du bytter batteriet. Den gode nyheten er at det er mulig å gjøre nettopp det. Flere verksteder har spesialisert seg på batteribytte slik at den gamle bilen får rekkevidde helt på høyde med de nyeste elbilene. Den dårlige er at du må til utlandet, og regelverket rundt slike endringer er strengt.
Cleevely ev i England og Muxsan i Nederland er to av selskapene som har spesialisert seg på dette markedet.

Elbilene som taper mest rekkevidde om vinteren
Hos Muxxan tilbyr de både batteribytte og et ekstra batteri i bagasjerommet. Da fungerer ekstrabatteriet som en rekkeviddeforlenger. På Leafmodelen er det største ekstrabatteriet på 33 kWh, noe som gir opp til 308 km rekkevidde på 1. generasjon, og opp til 529 km på 5. generasjon.
I en e-NV200 er det plass til en diger batteripakke i lasterommet. Her vil det største ekstrabatteriet på 88 kWH gi en rekkevidde på opp til 630 km.

Sjekk regelverket
Frister det med et batteribytte er det lurt å sette seg inn i regelverket først. På en bil som er typegodkjent for flere batteristørrelser kan bytte til et batteri med større kapasitet gjøres relativt smidig. Da er dette definert som en reparasjon. Hvis batteriet som settes inn er forskjellig fra det bilen ble godkjent for, eller det monteres et ekstra batteri er dette en ombygging som er utenfor hva bilen er typegodkjent for. Da må bilen vises hos en trafikkstasjon, og alt som er gjort må være dokumentert i henhold til regelverket.

Slik får du lengre rekkevidde med enkle tiltak
Enkel operasjon
–Å bytte, eller sette inn et batteri med større kapasitet er ikke veldig komplisert, sier Caspar Hille i Autotec.no. Hille har lang erfaring fra bilbransjen, nå driver han produksjon av opplæringsverktøy for elbilmekanikere.
Han har også bygget om en gammel Mini til elektrisk drift.
–Som i alle andre sammenhenger handler det om kompetanse, understreker Hille. Så langt jeg kan vurdere er de som gjør batteribytte hos disse verkstedene kompetente folk.
–Likevel hjelper det ikke med kompetanse om ikke papirarbeidet er i orden, fortsetter han. Her stiller Statens Vegvesen strenge krav til slike endringer, og har innført regler som gjør det tilnærmet umulig å konvertere til eldrift, eller endre batteriet i en eksisterende elbil, hevder Hille

Nye Nissan Leaf testet: Økt rekkevidde, men hva med resten?
–Jeg er usikker på om kravene som Statens vegvesen stiller bør være de samme som en bilfabrikk må forholde seg til når bilen typegodkjennes. Så lenge det finnes dokumentert kompetanse hos de som gjør dette, er jeg overbevist om at slike endringer kan gjøres slik at bilene blir 100% trygge i bruk.

Regelverket må følges
–For oss er det viktig at slike ombygninger ikke går på bekostning av sikkerheten, forklarer Sigve Jarl Aasebø hos Statens Vegvesen. Alle biler som produseres og bygges om, må samsvare med internasjonalt regelverk. Dette er regler som er adoptert av norske kjøretøyforskrifter. Da sikrer vi oss at det brukes riktige komponenter som passer med de øvrige systemene i bilen.
–Det handler om å ivareta vår sikkerhet. Derfor er det relativt strenge krav til slike ombygginger, avslutter Aasebø.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.