Ladekø

Hvem er først i køen?

Ladekø er vanskelig å unngå, men hvorfor er det så vanskelig å få en køordning på plass?

Plass i køen: En køordning hadde senket stressnivået ved hurtigladerne. Fotomontasje: Øivind Lie-Jacobsen
Plass i køen: En køordning hadde senket stressnivået ved hurtigladerne. Fotomontasje: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til våre beste saker, og en rekke lønnsomme medlemsfordeler.

(Elbil24:) Vi har fergekø, køordning for å kjøpe burger uten å gå ut av bilen, kø foran vaskehallen. Vi har med andre ord ganske mye erfaring i å ordne biler i kø, selv der det er trangt om plassen. Likevel finnes det fremdeles ikke en felles køordning på norske hurtigladere.

Elbilforeningen gjorde en undersøkelse som viste at én av tre elbilister hadde opplevd kø ofte eller alltid i løpet av ferien. Samtidig finnes ingen køordning, kan Ståle Frydenlund bekrefte. Han er elbilekspert og testansvarlig i Elbilforeningen.

– Dessverre finnes det ikke en felles køordning for alle ladestasjoner. Våre undersøkelser viser at dette er etterspurt blant elbilister, og er noe vi snakker med ladebransjen om for å få på plass.

Stress

At kø uten køordning skaper stress, kan to elbileiere i Lørenskog bekrefte: I fjor vinter kunne rb.no melde at to elbileiere kranglet om plassen i ladekøen. Det endte med håndgemeng og politianmeldelse.

Lite plass

Ladebransjen grubler hardt på hvordan de skal klare å ordne køen, men sliter med å finne en løsning.

– Utfordringen er plassen vi har til rådighet, forklarer Lars Ketil Bjørnå. Han er teknisk sjef i Circle K innenfor hurtiglading.

– Vi er absolutt klar over problemet, og vi ser etter løsninger som skal gjøre hurtiglading enklere for kundene. Det finnes ulike måter å lage en køordning. En app, kamera eller fysiske innretninger. VI har mest tro på å løse dette med et enkelt, fysisk system. Vi ser på mulighetene for å få testet dette ut på noen stasjoner før neste sommer.

Køordning: En fergekø er et typisk eksempel på et enkelt og velfungerende køsystem. Foto: 123rf.com
Køordning: En fergekø er et typisk eksempel på et enkelt og velfungerende køsystem. Foto: 123rf.com Vis mer

Fortum Charge & Drive er en av pionerene på ladenettverk i Norge, men de har ingen konkrete planer om å løse problemet med køordning:

– Vi er klar over at kø kan være et problem på noen ladepunkter, sier Lillemor Eriksson. Hun er Nordisk Branding og Communications Manager i Fortum Charge& Drive.

– Slik det er i dag, kjenner jeg ikke til om det finnes noen køordning på tvers av ladenettverkene, annet enn at folk følger vanlig skikk og bruk ved ladestasjonene.

– For å løse problemene slik det er i dag, jobber vi aktivt med å se hvordan vi kan lede kundene til andre ladere, eller informere når det oppstår kø, avslutter Eriksson.

Folk i gul vest

– Problemet oppstår der det er mye trafikk på små ladestasjoner, sier Ole Henrik Hannisdahl. Han er daglig leder i Grønn kontakt.

– Ser vi på steder med mange ladere oppstår det mindre kø selv om det er mye trafikk.

– Vi har vært igjennom mange løsninger på dette med køordning, fremholder Hannisdahl, men så lenge ingen er til stede på ladestasjonene er det vanskelig å håndheve køordningen. Vi ser likevel ikke bort i fra at vi vil stille med folk i gul vest der vi vet det vil oppstå store køproblemer.

– Er det kø på veien, blir det kø på laderen. Da er det lurt å være mer aktiv for å unngå ladekø. Bilistene kan sjekke prognoser på hjemmesiden vår, og ofte finnes det ladere i nærheten med mindre pågang, avslutter Hannisdahl.

– Ikke bli en del av problemet

Når du endelig har fått koblet til ladepluggen, er det viktig å ikke trekke opp stigen etter seg.

– Returner til bilen når den har nådd 80 prosent, og flytt den raskt når du er ferdig. Lite er så kjipt som en forlatt elbil som okkuperer den eneste tilgjengelige hurtigladeren på stedet, sier Frydenlund i elbilforeningen.

– Følg med, ideelt sett via app hvis elbilen din har det, avslutter han.

Adapter: Noen ladepunkter har en blå CEE industrikontakt. Da må du ha et adapter for å lade med vanlig stikkontakt. Foto: Produsenten
Adapter: Noen ladepunkter har en blå CEE industrikontakt. Da må du ha et adapter for å lade med vanlig stikkontakt. Foto: Produsenten Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.