Påsketrafikken:

- Hvis vi opplever stor trafikk mot hytta, vil vi varsle

Statens vegvesen holder øynene åpne under sine hyppige kontroller i påsken.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Få gunstige fordeler ved å melde deg inn i Elbil24 PRO!

(Elbil24): - Vi er ute like hyppig som før. Vi fordeler mannskapene annerledes enn før corona-utbruddet, men det betyr bare at vi er på flere steder samtidig enn tidligere, sier Kjetil Wigdel til Elbil24.

Han er avdelingsdirektør for Utekontroll i Statens vegvesen og er forberedt på en annerledes påske enn tidligere år. Corona-viruset har tvunget regjeringen til å innføre tiltak for å hindre smittespredningen.

Det mye omtalte hytteforbudet skal hindre ferieklare nordmenn i å pakke bilen og sette kursen mot hytta. Norges befolkning blir bedt om å holde seg hjemme av myndighetene, men samtidig oppfordres vi til å komme oss ut i frisk luft.

Hytteforbud

Ifølge NRK frykter politiet at nordmenn legger påskeferien til Sverige, der det fremdeles er lov å dra på hytta og hvor alpinanleggene ennå er åpne.

Det vil i så fall kreve 14 dagers karantene tilbake i Norge etter påsken.

Kanskje vil noen også ta sjansen på å bryte hytteforbudet her hjemme.

Statens vegvesen har ikke fått instruksjoner av helsemyndighetene, men sier de vil holde øynene åpne og ta tak om de fatter mistanke under sine mange kontroller av kjøretøy og førerkort.

- Å følge med er et ansvar som ligger på oss alle. Hvis vi har en kontroll og opplever stor trafikk mot hytta, vil vi varsle andre myndigheter, sier Wigdel.

Vil varsle politiet

Vegvesenet har blant annet etablert kontakt med politiet på Svinesund. Der hender det at det dukker opp tungbiler med mer enn én person i bilen. Noen ganger skyldes det et behov for to sjåfører.

- Andre ganger er det kanskje noen som vil snike seg over grensen. Da varsler vi politiet. Politiet følger opp persontrafikken og da må de sjekke opp, sier Wigdel.

Hytteforbudet og karantenekravet etter utenlandstur gjør at det ligger an til mange dagsutflukter i årets påske.

- Dagsturer er selvsagt lov. Men vi fraråder at folk reiser langt av gårde, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen i helse- og omsorgs­departementet til Vi.no.

- Vis hensyn

Har du egen bil, vil det dermed gi større bevegelsesfrihet enn om du må reise kollektivt. Men i en krevende tid for helsevesenet, blir du bedt om å være forsiktig.

- Vårt beste råd i ukene som kommer, er å være skodd etter forholdene. Det er bar vei mange steder, men fare for frost. Ta det med ro. Unngå uhell. Vi har et helsevesen som er tungt belastet. Det er enda verre for dem å håndtere eventuelle ulykker nå, sier Wigdel.

Og om dere møter på vegvesenet, oppfordrer han til å vise hensyn.

- Dette krever samarbeid fra trafikantene, men vi opplever stort sett at de har forståelse for situasjonen og at de oppfører seg deretter.

- Vi har heldigvis kun hatt én hendelse hvor bilisten hostet på kontrolløren med vilje. Slike tilfeller vil bli anmeldt. Vi var raskt ute i media med den hendelsen og tror det har hatt en forebyggende effekt, avslutter Wigdel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.