Lade elbilen hjemme

Hvor dyr kan egentlig strømmen bli?

- Vi er langt fra taket, sier strømanalytiker. Tirsdag morgen vil én kilowattime koste 817 øre i Sør-Norge.

De nye hjemmeladerne lar strømmen gå begge veier. Video: Øivind Lie-Jacobsen / Elbil24 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Mellom klokka 8 og 9 i dag morges lå spotprisen på strøm på 4,89 kroner pr kWh i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge. Døgnprisen ligger på 2,34 kroner.

Prisene for Sør-Norge er de høyeste registrert hittil i år. I fjor var det kun fem dager med høyere strømpriser, ifølge Europower.

Men i morgen blir det verre. Da skal det koste 8 kroner og 17 øre på det verste, ifølge Dinside.no.

Dyrere å lade

De høye prisene påvirker mange om dagen, ikke minst deg som har elbil som du lader hjemme - noe de aller fleste av oss gjør.

I en undersøkelse som Elbil24 nylig gjorde om norsk elbilhold, svarte nemlig hele 84,9 prosent at de lader oftest hjemme, 10,2 prosent på jobben, og kun 3,7 prosent svarte at de lader mest på hurtigladestasjoner. De resterende 1,2 prosentene oppgir andre steder, som hytta og gateparkering.

Kaldt vær, lite vind og krig

De høye strømprisene skyldes at det uken i forkant har vært kaldt vær og lite vind, men hovedårsaken er krigen i Ukraina, ifølge analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight.

- Prisstigningen på strøm den siste uka skyldes omtrent ene og alene konflikten i Ukraina. Det er meldt litt kjøligere vær og litt mindre vind i Europa de neste dagene, men hovedstigningen skyldes krigen, sier han til NTB.

- Det er ingenting annet. Det er frykt, usikkerhet og risikopremie i fuelmarkedene. Vi har fått en prisstigning på 30–40 prosent sammenlignet med før krigen. Før det hadde prisene en fallende tendens, blant annet på grunn av høyere fyllingsgrad i vannmagasinene, sier Lilleholt.

INGEN SNARLIG BEDRING: Vi må forvente høye strømpriser lenge, sier analysesjef Tor Reier Lilleholt.
INGEN SNARLIG BEDRING: Vi må forvente høye strømpriser lenge, sier analysesjef Tor Reier Lilleholt. Vis mer

- Vil fortsatt stige

Han mener at det er stor risiko for at strømprisene kan fortsette å stige den kommende tiden.

- Vi er langt fra taket. Europa ligger nå på dobbel pris av Sør-Norge, så strømprisen har mye å gå på hvis systemet skal dras etter håret, sier Lilleholt.

Lilleholt forventer at hele 2022 kommer til å bli preget av vesentlig høyere enn vanlige priser, noe også NVE har kommunisert.

Vil forlenge strømstøtten og innføre makspris

Regjeringens strømstøtteordning begrenser heldigvis belastningen for den enkelte noe. Hvor mye du får igjen på strømregningen for februar, kan du enkelt regne ut ved å bruke vår kalkulator:

Men strømstøtteordningen går ut i slutten av mars. KrF foreslår imidlertid å forlenge ordningen, i tillegg ønsker de en makspris på 50 øre per kilowattime.

- Nå ser prisen ut til å bli vedvarende høy, og det kan bli dramatisk for mange. NVE har varslet høye priser gjennom året, og den forferdelige krigen i Ukraina vil prege gassprisene og dermed også strømprisene i Norge, sier partiets energipolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad til NTB.

- Strøm er et fellesgode, og mange med dårlig økonomi sliter. Vi foreslår en makspris på 50 øre kWt, altså slik at beløpet settes til 50 øre kWt med 100 prosent kompensasjon for prisen over det, sier Ropstad.

KrF vil fremme forslaget i Stortinget tirsdag.

Billig i nord

Men det er slett ikke hele landet som rammes av de høye prisene for tiden. Spotprisen i sør blir mandag nesten 16 ganger høyere enn i nord. Midt- og Nord-Norge slipper nemlig unna med en døgnpris på 0,14 kroner. Prisforskjellen mellom landsdelene har aldri vært større.

Med bensin- og dieselpriser som passerte 24 kroner pr liter flere steder i Nord-Norge i helga, har det aldri vært mer gunstig å droppe fossilbilen og kjøre elektrisk for beboere i landsdelen.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.