Hyundai Kona:

Hyundai har sendt Kona på Norge-visitt

Bilen er kliss ny, og i august kommer de første kundebilene.

Aker Brygge: I sin egen kokong står Hyundai Kona utstilt denne uken. Foto: Fred Magne Skillebæk
Aker Brygge: I sin egen kokong står Hyundai Kona utstilt denne uken. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): En ny generasjon Hyundai Kona nærmer seg Norge. Så nære er den, at den første bilen allerede er på besøk. Denne uken står den utstilt på Aker Brygge i sin egen plastkokong, og vi har vært og sett på den.

Bilen ble raskt populær da den forrige Kona EV kom på markedet. Mye av dette kan vi antagelig takke rekkevidde og pris for.

Når disse to faktorene stemmer er det relativt enkelt å selge elbil, har det vist seg.

Salgsargumentene

Nye Kona har beholdt minst en av disse egenskapene fortsatt, ettersom toppmodellen har fått enda større batterikapasitet enn forgjengeren. Bilen har også vokst seg opp til 4,35 meter i lengde, og har mye nytt å by på.

Om vi spør Hyundai, så skal de selge nykommeren på størrelse, dristighet og sine dynamiske egenskaper.

Prisene er ikke nevnt, for de er nemlig ikke klare enda, til tross for at de første kundebilene kommer til Norge allerede i august. Men også Hyundai er klar over at det finnes en viss amerikaner som selger elbiler i stort antall og dagen, og det er først og fremst på grunn av pris. Men så leverer den også på produkt.

Hyundai har sendt Kona på Norge-visitt

Ikke bare elektrisk

Nye Kona Electric er fortsatt en bil som er bygget på prinsippet «Power of choice», altså at den er laget med flere alternative drivlinjer, avhengig av om du vil ha en bensinbil, ladbar hybrid eller en ren elbil. Det er også derfor den heter Hyundai, ikke bare Ioniq. Av disse alternative motoriseringene er det i Norge naturligvis bare den elektriske som vil bli i salg. Men du har fortsatt to valg å velge mellom.

Bilen kommer nemlig i to utgaver, en standard range, og en long range. Forskjellen ligger i batteristørrelse og motoreffekt.

For mens SR-utgaven har et batteri på 48,8 kWh, har LR-utgaven et batteri på 65,4 kWh. Førstnevnte har en elmotor på 156 hestekrefter, mens motoren i utgaven med det store batteriet byr på 218 hestekrefter. Disse forskjellene gir naturlig nok forskjell i rekkevidde og ytelse, men også på pris. Disse venter vi altså fortsatt på, men er ikke langt unna.

Familietrekkene på plass

Når Hyundai nå har laget en ny Kona, så er det med mange fellesnevnere fra både Ioniq 5 og 6. Vi kjenner oss igjen både innvendig og utvendig, faktisk. For det er hentet en rekke gjenkjennende designelementer, selv om bilen likevel skiller godt fra de to nevnte.

Innvendig vil du se at den har fått to 12,3-toms skjermer som sitter ved siden av hverandre. Mange av knappene er like, og den har fått girvelger på rattstammen for å rydde litt ekstra i midtkonsollen.

Men det er likevel på utstyrsfronten den har mye ekstra å by på.

Kjent interiør: Den slekter på både Ioniq 5 og 6. Foto: Fred Magne Skillebæk
Kjent interiør: Den slekter på både Ioniq 5 og 6. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Pakket med utstyr

Ifølge Hyundai har den naturligvis såkalt OTA, mulighet for å oppdateres trådløst «over the air». Kona skal i tillegg ha mulighet for å gå mye dypere inn i systemene for å oppgraderes enn både Ioniq 5 og Ioniq6. Dette som et resultat av at Kona er laget på et senere tidspunkt, og en naturlig del av utviklingen.

Du må likevel ta et par-tre valg før du bestiller, for bilen kommer til å begynne med i to utstyrsversjoner, Advanced og Premium. Neste år kommer også en N-Line, som skal være litt sportsligere rigget, uten å ha noe mer å by på av krefter. Alle de tre utgavene vil bli å få som Long Range, mens det bare er Advanced som kommer som valgfri Standard Range.

Dette tyder på at det i prinsippet er Long Range som kommer til å selges, men noen få bilers avvik til Standard Range.

For å ramse opp noe av utstyret du kan få bilene med, så kan vi nevne at alle utgaver er utstyrt med V2L, der du kan hente ut 230 volt fra batteripakken og bruke til det du måtte trenge på hytta, i arbeid, eller under campingturen.

Alle har også de to panoramaskjermene, de har en bakseterygg som kan deles 40/20/40, de har akustisk frontrute, oppvarmet ladeluke, og mer til. 360-graders kamera er en selvfølge, og bilen har distansevarsling rundt hele bilen. Sammen med alle assistansesystemene som kan brukes under kjøring, så støtter Kona det som per nå er definert som selvkjøring på nivå 2.

Dette høres fint og flott ut, men i kampen om å nå nivå 5, så er det altså et godt stykke igjen. Da er det langt kulere å ha fjernstyrt parkering av bilen, både parallelet og innstikk.

Bra lagringsplass, treg lading

Underveis kan du i det minste nyte god musikk med et stort stereosystem fra Bose, gjennom syv høyttalere, deriblant en basshøyttaler. Denne basshøyttaleren er plassert bak i bagasjerommet, et rom som tar imot 466 liter på det meste.

Dette ettersom du har et gulv som ikke bare kan senkes eller heves i to nivåer, men du har også et stort rom under dette gulvet, og det er med i tellinga.

Kona har også en frunk under panseret, der du får god plass til ladekabelen – du vet den det er fryktelig irriterende å flytte på hver gang du skal inn i bagasjerommet der bak. Legg den foran i stedet.

Enkelte ting er derimot ikke bedret veldig. Nye kona har fortsatt ingen ladefart å prate om. Den tar imot 80 kW på det meste under hurtiglading. Dette er ikke helt opp til standard i dag, på et batteri av denne størrelsen. Det de derimot har fått til, er at ladeluken er oppvarmet. Dette er rett og slett en nødvendighet, ettersom ladeluken fortsatt sitter i fronten.

Valgene er mange

Når du skal bestille deg en Kona vil du måtte ta de nevnte valgene. I tillegg vil du ha hele 11 eksteriørfarger å velge mellom, pluss tre interiørvalg. Alternativene er et rent sort interiør, et gråfarget interiør i to toner, eller et som er delfarget i sort og grønt. N-Line, som kommer neste år, vil fås med et sort interiør med seter i alkantara, og røde sommer.

Det er med andre ord ikke utstyret det står på. Dagnes kompaktbiler har mer utstyr enn selv de mest staselige doningene for 8-10 år siden.

Så gjenstår det bare å se hva herligheten skal koste.

Thomas Rosvold ratter den norske importøren, og er åpenbart frustrert over hvordan priskrigen har skutt fart. Han mener oppriktig at det er vanskelig å tjene penger på å selge biler dersom det skal bli en evig krig om å selge rimeligst.

Tesla startet en priskrig der alle er tapere, kanskje med unntak av kundene. Er det bra eller dårlig? Vel, det er med bil som med all annen handel. Om ikke avtalen mellom kjøper og selger er balansert, så vil en av partene stå igjen som taper, og det er ikke bra. Men så gjenstår det å se hva en Hyundai Kona faktisk skal koste. Vi kommer tilbake når katten er ute av sekken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.