Lade elbil hjemme

I dag lader du elbilen billigst i Europa

Etter lang tid med til dels svært høye strømpriser, er situasjonen nå en helt annen. I dag får vi Europas billigste strøm.

NESTEN NORMALTILSTANDER: Med fyllingsgrad som nærmer seg 90 prosent, er det stor sannsynlighet for at vi kan glemme strømrasjonering i vinter. Bjørn Eirik Loftås
NESTEN NORMALTILSTANDER: Med fyllingsgrad som nærmer seg 90 prosent, er det stor sannsynlighet for at vi kan glemme strømrasjonering i vinter. Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Norge produserer mer strøm enn vi trenger, og de lave strømprisene fortsetter. Mandag er de norske strømprisene de laveste i hele Europa.

Mildværet gjør at vi trenger lite strøm til oppvarming her i landet, og nå er det stor sannsynlighet for at vinterens dystre spådommer om behov for strømrasjonering, også kan legges død. Fyllingsgraden nærmer seg nemlig 90 prosent av normalen for årstiden.

- Det er riktig, den faren tror vi er helt over, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft til Nettavisen.

Kan ikke spares

Alt regnet som kom sist uke, gjør at strømproduksjonen stiger. Produksjon fra elvekraftverk kan ikke reguleres på samme måte som fra vannmagasiner. Hvis det er mye vann i elva, får elvekraftverkene høy produksjon. Vannet kan ikke spares til senere, men renner rett i havet. Det ligner mye på vindkraft, som heller ikke kan spare produksjonen til en periode uten vind.

Mye vann betyr derfor stor strømproduksjon. Høyere strømproduksjon enn forbruk skaper et overskudd som må eksporteres. For at eksport skal skje, må de norske prisene være lavere enn der strømmen importeres. Derfor presses våre priser nedover, ifølge Europower.

Strømprisene i Europa ligger vesentlig høyere enn her mandag, over 1,50 kroner per kilowattime, viser tall fra strømbørsen Nord Pool. I Sør-Norge blir snittprisen 54 øre, mens den i Nord-Norge blir 18, 8 øre.

Situasjonen er imidlertidig uoversiktlig, og avhengig av blant annet vær og temperaturer, kan vi fortsatt oppleve høye strømpriser gjennom vinteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.