Nødvarsel:

I dag vil mange bilister få hjertet i halsen

Vær ekstra beredt klokka tolv.

DYYYT: Klokka tolv i dag vil alle mobiler i Norge spille av en alarm. Er den koblet til anlegget i bilen, kan det være at du får det servert via bilens høyttalere. Foto: Shutterstock / NTB
DYYYT: Klokka tolv i dag vil alle mobiler i Norge spille av en alarm. Er den koblet til anlegget i bilen, kan det være at du får det servert via bilens høyttalere. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Skal du ut og kjøre rundt lunsjtider i dag? Da bør du huske at norske myndigheter tester en helt ny nødvarsling nøyaktig klokka tolv.

Nytt denne gangen er at man i tillegg til de tradisjonelle flyalarmene også kommer til å sørge for at samtlige telefoner i Norge kimer i kor.

Så lenge mobilen er påslått og koblet til mobilnettet, vil den gi lyd fra seg, i tillegg til at det kommer en testmelding på skjermen. Lyden kommer også selv om telefonen skulle være satt i stillemodus.

Vi spurte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om dette på forhånd har blitt testet i bil eller ikke, og om det da vil være anlegget i bilen eller selve telefonen som blåser til med en høy alarmlyd i det klokka slår tolv.

Fra seniorrådgiver Henriette Magnussen får vi til svar at det ikke har vært testet i bil, men at det har vært testet på enheter som har vært tilkoblet hodetelefoner, høyttalere og lignende.

– Lyd som går rett "i øret" via headset, høreapparat og liknende, skal dempes automatisk for å skåne hørselen. Noen telefoner har laget lyd både i telefon og tilkoblet enhet, andre har spilt av lyden bare ett sted (enten telefonen eller høyttaleren), svarer Magnussen på vår e-posthenvendelse.

Altså kan det være varierende hvorvidt du vil få lyden servert på anlegget i bilen, eller direkte fra telefonhøyttaleren klokka tolv. Vet du at du kommer til å kjøre på den tiden, kan det være smart å sette en alarm til klokka 11:50, for eksempel, for å forberede deg.

DSB ønsker rikelig med tilbakemeldinger på denne testen, som du kan sende dem på nødvarsel.no.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.