Selvkjørende biler:

I dette parkeringshuset parkerer bilene seg selv

Mercedes og Bosch åpner eget parkeringshus på flyplassen i Stuttgart.

PÅ GJENSYN: I dette parkeringshuset kan bilen parkere seg selv etter at man har tatt ut bagasjen. Foto: Bosch
PÅ GJENSYN: I dette parkeringshuset kan bilen parkere seg selv etter at man har tatt ut bagasjen. Foto: Bosch Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Parkér ved inngangen til parkeringshuset, ta ut bagasjen og velg parkeringsplass i appen. Deretter er det bare å rusle mot avgangshallen mens bilen parkerer seg selv.

For ikke mange år siden hadde dette hørtes ut som en fjern utopi, men i realiteten er dette faktisk rett rundt hjørnet.

De tyske selskapene Bosch og Mercedes-Benz har nemlig samarbeidet om å lage verdens første førerløse parkeringssystem, nærmere bestemt parkeringshuset P6 ved flyplassen i Stuttgart. Løsningen er nå blitt godkjent av Kraftfahrt-Bundesamt (tyske transportmyndigheter).

For S-klasse

Det er ikke hvem som helst som kan rulle inn i det moderne parkeringshuset. For å utnytte teknologien må man ha en Mercedes-Benz S-klasse eller EQS utstyrt med funksjonen Intelligent park pilot.

For å bruke det nye parkeringshuset på flyplassen i Stuttgart, må man ha en EQS eller S-klasse med selvparkeringsfunksjon. Foto: Bosch
For å bruke det nye parkeringshuset på flyplassen i Stuttgart, må man ha en EQS eller S-klasse med selvparkeringsfunksjon. Foto: Bosch Vis mer

Da kan bilen kjøre av gårde og parkere på valgt plass, gjerne i en annen etasje om det er der plassen befinner seg. Om det oppstår hindringer på veien vil det bremse ned og stanse til hindringen er borte.

Bosch-sensorer i parkeringshuset overvåker kjørekorridoren og omgivelsene, og gir den nødvendige informasjonen som trengs for å veilede kjøretøyet.

Og når man så kommer tilbake, er det bare å trykke i appen slik at bilen kjører ned til inngangsområdet igjen.

Denne Tesla-funksjonen har sine fordeler! Video: Øivind Lie Jacobsen / Elbil24 Vis mer

Kommer flere

Parkeringshuset på flyplassen i Stuttgart er bare det første av det som ser ut til å kunne bli ganske mange etter hvert.

- Bosch har lenge jobbet med å gjøre infrastrukturen i parkeringshus intelligent. Derfor har vi satt standarder på dette området. I fremtiden er målet vårt å utstyre flere og flere parkeringshus med nødvendig infrastrukturteknologi, og vi planlegger å gjøre dette i flere hundre parkeringshus over hele verden i løpet av de neste årene, sier Dr. Markus Heyn, styremedlem i Bosch og styreleder i forretningssektoren Mobility Solutions.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.