Bruktbil

– I ferd med å snu

Finn tror på selgers marked i 2024.

Én av fem biler på Finn er batterielektriske. Det samme er halvparten av de ti mest solgte. Foto: Pål Joakim Pollen
Én av fem biler på Finn er batterielektriske. Det samme er halvparten av de ti mest solgte. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

– I år har vi hatt en situasjon hvor det har vært kjøpers marked, men dette er i ferd med å snu nå. Det kan se ut som at rentetoppen er nådd og dette gir en mer forutsigbar økonomi for de fleste. Hypotesen er derfor at dyrere bruktbiler blir mer attraktive neste år, sier Terje Dahlgren, bilekspert i Finn.no.

Tall fra Finn viser at folk har kjøpt både rimeligere og eldre bruktbiler i 2023, sannsynligvis for å unngå større lån i en presset økonomisk hverdag. Finn ser også at det har vært lavere fart i salget av elbiler sammenlignet med tidligere.

Terje Dahlgren er bilekspert i Finn.no. Foto: Finn.no
Terje Dahlgren er bilekspert i Finn.no. Foto: Finn.no Vis mer

Økning i etterspørsel

På tampen av året har imidlertid etterspørselen etter elbiler økt. Fortsatt er det bensin- og dieselbiler som dominerer salget på bruktmarkedet – her har diesel dominert i flere tiår.

Rundt én av fem biler til salgs på Finn er elbiler, mens like mange er bensindrevne. Diesel-andelen er høyere, omtrent 35 prosent.

Fossilbilene holder seg også svært godt i pris, siden det ikke lenger kommer et påfyll av biler i nysalget. Det er også bilene som selges raskest på Finn.

Eldre biler selges raskere

At den økonomiske situasjonen har endret seg for mange, gjenspeiles i bruktbilsalget. Der bilene som ble solgt raskest tidligere var store og dyre elbiler, er det nå mer enn fem år gamle biler som selges raskest på Finn.

På starten av året tok det i snitt 27 dager å selge en bil som var mer enn fem år gammel. På slutten av året er det redusert til 20 dager.

For biler som er mindre enn fem år gamle, tar det i snitt 35 dager å få solgt bilen. For elbiler tok det hele 46 dager i snitt på starten av året, men nå går det raskere – 31 dager i snitt.

Fem av ti er elbiler

Finn deler også en liste over de ti mest omsatte modellene i 2023:

1. Nissan Leaf ⚡️
2. Volkswagen Golf ⚡️
3. Tesla Model 3 ⚡️
4. Volkswagen Transporter (diesel)
5. Audi e-tron ⚡️
6. BMW 5-serie (diesel)
7. Mitsubishi Outlander (hybrid)
8. Volkswagen Golf (diesel)
9. BMW i3 ⚡️
10. Toyota RAV4 (hybrid)

Tror på selgers marked

Dahlgren forventer at bruktmarkedet forstetter i samme tempo i 2024, men at stramme varelagre og økende etterspørsel vil bidra å presse prisene oppover igjen.

– Markedet for elbiler kommer til å stabilisere seg, og hvis etterspørselen etter diesel og bensinbiler fortsetter i samme tempo, må forhandlerne intensivere importen av disse, avslutter Dahlgren.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.