Nye regler for elsparkesykler:

If: Minst 500.000 elsparkesykler i Norge kan være ulovlige å bruke

Forsikringsselskapet advarer etter at nye regler trådte i kraft.

Fra 1. januar ble det pålagt med ansvarsforsikring for private elsparkesykler. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Fra 1. januar ble det pålagt med ansvarsforsikring for private elsparkesykler. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

Elbil24 skrev nylig om at du nå risikerer å måtte parkere elsparkesykkelen din for godt på grunn av et strengt krav til fartsgrense.

Det er ikke bare fartsgrensen som kan hindre deg i å kjøre en elsparkesykkel lovlig. Fra 1. januar i år ble det nemlig ulovlig å bruke privateide elsparkesykler og ståbrett uten å ha tegnet egen ansvarsforsikring.

Det skjedde etter at elsparkesykler ble omklassifisert til «liten motorvogn» og det ble innført forsikringsplikt etter bilansvarsloven.

Mangler forsikring

Nå sier forsikringsselskapet If, som ifølge Finans Norge har en markedsandel på rundt 21 prosent, at de kun har ansvarsforsikret 1.547 private elsparkesykler.

- Ut fra hva vi har sett i markedet så langt, er det god grunn til å tro at det totalt kun kan være rundt 6.000-7.000 forsikringspliktige elsparkesykler i Norge som nå er dekket etter samferdselsmyndighetens krav. I beste fall, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

  • Denne har fått mye oppmerksomhet:
SULTESTREIKET: En gruppe misfornøyde Tesla-kunder fra Norge gjennomførte en sultestreik i protest mot problemer de hevder de opplever med bilene - nå har de fått internasjonal oppmerksomhet. Video: KameraOne, ONS 2022, NRK. Reporter: Magnus Paus Vis mer

- Minst en halv million

Ifølge bransjeorganisasjonen Elektronikkbransjen ble det bare fra januar til august i fjor solgt 230.000 elsparkesykler i Norge. I samme periode i 2021 ble det solgt 205.000 elsparkesykler i Norge.

- Det er grunn til å tro at vi snakker om minst en halv million privateide elsparkesykler som må ha denne pliktige ansvarsforsikringen for å kunne brukes lovlig, sier Clementz.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.