Vaskemaskin

Ikke gjør denne tabben

Mens vaskemaskinen jobbet for fullt, åpnet bakluken på bilen seg. Resultatet ble store skader på bilen. Det ett triks du må kunne for å unngå dette.

Disse enkle tipsene gjør at du unngår uhell i bilvaskemaskinen. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Snø, regn, søle og slaps om hverandre; det er høytid for vask av bil. Da er det å kjøre bilen i en vaskemaskin ofte det enkleste, og kanskje eneste, alternativet for mange bileiere. Det er dyrt, men enkelt og greit. Som regel skjer det også uten problemer av noe slag ... men ikke for alle.

Hvert år får forsikringsselskapene inn rundt 1 000 krav om erstatning fra bileiere som har vært uheldige å få skader på bilen i vaskemaskin. Det forteller kommunikasjonssjef i Gjensidige, Pål Rune Eklo:

Lakk og takbokser

- Bare i Gjensidige mottar vi om lag 200 meldinger om skader årlig. For bransjen totalt antar vi det dreier seg om opp mot 1 000 små og store bilskader i vaskehaller i året. De fleste skadene skjer når slitte eller møkkete børster skraper opp lakken eller henger seg opp i antenner, takstativ og takbokser, sier Eklo.

De siste årene har det imidlertid dukket opp en ny type skader. Ladelukene på elbiler åpner seg gjerne bare ved at du trykker på dem. I tillegg har mange biler fått bakluker som åpner seg automatisk når du beveger foten under støtfangeren.

Bakluken åpner seg

Som vår video viser, opplevde en bileier at bakluken åpnet seg midt under vask. En annen bileier opplevde at vaskebørsten på siden trykket mot ladeluken slik at den åpner seg. Luken ble revet av og fulgte med børsten et stykke. I begge tilfeller ble det store skader på bilen.

HVEM BETALER SKADEN?: Hvert år får forsikringsselskapene inn rundt 1 000 meldinger om skader i vaskemaskin. For at eieren av vaskeanlegget skal betale skaden, må du kunne bevise at det er feil på maskinen, dårlig vedlikehold eller feil på merking og veiledning. Foto: Colourbox
HVEM BETALER SKADEN?: Hvert år får forsikringsselskapene inn rundt 1 000 meldinger om skader i vaskemaskin. For at eieren av vaskeanlegget skal betale skaden, må du kunne bevise at det er feil på maskinen, dårlig vedlikehold eller feil på merking og veiledning. Foto: Colourbox Vis mer

Dette er en ting eiere av moderne biler må tenke på. Trikset for å unngå slike skader er enkelt: Lås bilen under vask, mens du sitter inne i. Du bør også være nøye med å parkere bilen riktig inne i maskinen, ha bilen i gir og håndbrekket på.

Anbefalingen til kommunikasjonssjefen i Gjensidige er å velge seriøse virksomheter, som for eksempel bensinstasjoner eller bilpleiefirma med godkjenning.

«Vask på eget ansvar»

- Da er du sikret at de også følger myndighetenes strenge krav om miljø og utslipp, sier Eklo.

Det store spørsmålet er ofte hvem som skal betale regningen etter en skade – eieren av vaskehallen eller du selv. Bilvask reguleres av Håndverkertjenesteloven. Ifølge Forbrukerrådet er hovedregelen at dersom det er en feil på vaskeanlegget, det inkluderer feil merking eller informasjon, kan eieren av vaskeanlegget holdes ansvarlig og betale for skaden. Det holder for eksempel ikke bare å sette opp en plakat der det står at «du vasker bilen på eget ansvar».

Din egen feil

I andre tilfeller kan du ha deg selv (eller bilen) å skylde. Dersom det står tydelig merket at takboks eller antenne må tas av før du vasker, uten at du har gjort det og boksen for eksempel rives av, må du bruke kaskoforsikringen på bilen for å dekke skadene. Har du ikke kaskoforsikring, må du betale skaden selv.

MÅ TAS AV?: Ikke alle vaskeanlegg klarer biler med takbokser. Dersom du blir advart om dette, men likevel glemmer å ta den av, kan du ikke skylde på bensinstasjonen dersom noe går galt. Foto: Rune Korsvoll
MÅ TAS AV?: Ikke alle vaskeanlegg klarer biler med takbokser. Dersom du blir advart om dette, men likevel glemmer å ta den av, kan du ikke skylde på bensinstasjonen dersom noe går galt. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Dersom du har gjort alt riktig og maskinen har skadet bilen, vil tjenesten i teorien være mangelfull. Problemet er bare at det er den som krever erstatning som har bevisbyrden for at skadene er forårsaket av bilvasken. Det sier Håndverkertjenesteloven. Det er her krangel ofte oppstår.

Ta bilder

Spørsmålet om hvem som har ansvaret etter skader av bilvask har vært til behandling hos Forbrukerklageutvalget flere ganger. I flere av vedtakene har bileieren ikke fått medhold, fordi han eller hun ikke har kunnet dokumentere eller sannsynliggjøre at skadene på bilen skyldes bilvasken.

Bilder av bilen før og etter vask kan være et bevis. Da kan stasjonen måtte betale for skaden. Uansett gjelder det å melde fra om skadene til betjeningen umiddelbart etter vask.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.