Elbil og lading:

Ikke klar for tiden som kommer, mener NAF

Tror nordmenn drar på bilferie i Norge som følge av corona. Det krever tiltak, mener de.

HURTIGLADING: Det er viktig å gi hurtigladerne avlastning i form av destinasjonsladere, mener NAF, og savner tiltak. Foto: NTB Scanpix
HURTIGLADING: Det er viktig å gi hurtigladerne avlastning i form av destinasjonsladere, mener NAF, og savner tiltak. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): NAF gjør som Norsk Elbilforening, og ser til Regjeringen i håp om å få styrket infrastruktur for lading. Nå er det corona som bidrar til frykten for ikke å få ladet.

NAF mener situasjonen har gjort at planene om utenlandsferie til sommeren er lagt på is, for mange. Det kan gi økt turisme i eget land med bil - også elbil.

- Akkurat nå er mye usikkert, men bilferie i Norge kan fort bli alternativet for mange. Det er den norske ladeinfrastrukturen for elbiler ikke forberedt på, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det er vanskelig å si hvor lenge de strenge restriksjonene for å stoppe smitten av corona vil vare, legger han til, men tror det er svært sannsynlig at sommeren for mange blir annerledes enn den normalt ville blitt.

- Nå er tiden for å forberede oss for tiden etter de strengeste reiserestriksjonene, sier Sødal.

Derfor må regjeringen raskt få på plass en støtteordning for destinasjonsladere for elbiler, på hoteller, veikroer, campingplasser, utfartssteder og kjøpesentre rundt om i Norge.

Destinasjonsladere er ladere som plasseres på kommersielle steder hvor folk stopper for å handle, spise, gå turer. Spesielt er det viktig å få på plass tilbud om lading der folk overnatter.

– Det dreier seg om å lade når du stopper, framfor å stoppe for å lade, forklarer Sødal.

Han mener omfanget av destinasjonsladere i Norge er for lavt. Veksten i elbiler er raskere enn veksten i antall ladere. Flere destinasjonsladere vil også lette trykket på hurtigladenettverket, mener NAF.

- Hvis elbilistene er trygge på at de kan lade når de kommer frem til destinasjonen, vil de kun være avhengig av kortere ladestopp underveis for å nå frem, mener han.

Sødal viser til at regjeringen har lovet en statlig støtteordning for ladere i parkeringsanlegg og borettslag.

- Denne ordningen bør utvides til å også inkludere destinasjonsladere, og komme på plass raskt, som en enkel og ubyråkratisk ordning, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer