Når skal bilen på EU-kontroll?

Ikke lenger registreringsnummer som bestemmer fristen

Skal gjøre det mer fleksibelt for bileierne.

NYE REGLER: Fra 2019 blir det nye regler for når du skal ha EU-kontroll av bilen. Foto: NTB Scanpix
NYE REGLER: Fra 2019 blir det nye regler for når du skal ha EU-kontroll av bilen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24):

Fra 8. februar 2019 er det nye regler for EU-kontroller av kjøretøy.

Reglene skal gjøre det mer fleksibelt for bileierne.

Førsteregistrering gjelder

Tidligere var det slik at siste siffer i registreringsnummeret var styrende for når bilen skulle inn til kontroll. Men fra neste år skal dette endres, sier avdelingsdirektør Henning Harsem i Statens vegvesen i en pressemelding.

– Etter 8. februar 2019 er det dato for førstegangsregistrering som danner utgangspunktet for fristen, forklarer Harsem.

– Det som blir nytt er at du nå kan gjennomføre EU-kontrollen når du vil, så lenge kjøretøyet er godkjent innen kontrollfristen. Kjøretøyeiere får også større fleksibilitet ved at de kan gjennomføre kontrollen når det passer for dem.

Fristen er endelig

Før sendte Statens vegvesen et purrebrev når kontrollfristen var utløpt. Nå kommer alle til å få tilsendt et påminnelsesbrev to måneder før den endelige kontrollfristen.

I tillegg kan du sjekke fristen for ditt kjøretøy på kontrollseddelen du fikk ved forrige kontroll, på vegvesen.no, eller du kan sjekke den på Statens vegvesens mobilapp.

Hvis bilen ikke blir godkjent ved EU-kontrollen, vil du få to måneder på å utbedre feilene. Derfor er det viktig at du beregner nok tid til både kontroll og eventuell etterkontroll.

Overholder du ikke fristen for godkjent EU-kontroll kan kjøretøyet bli avskiltet hvis du møter Vegvesenet, Politiet eller Tolletaten langs veien.

–Det er lurt å sjekke når du har kontrollfrist, slik at du er godt forberedt og setter av nok tid til eventuelle reparasjoner og etterkontroll, sier Harsem.

Skal fases inn

Hvert år gjennomføres det over 2 millioner EU-kontroller i Norge. Den nye ordningen vil fases inn etter hvert som kjøretøyene er til kontroll.

– Den fristen du har ved overgangen gjelder til du har gjennomført en ny kontroll. Deretter får du en ny frist basert på den datoen du utfører kontrollen, sier Harsem.

Kontrollintervallene forblir de samme som i dag, det vil si at personbiler stort sett skal inn første gang etter fire år og deretter annethvert år, mens kjøretøy over 7500 kg skal inn hvert år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.