Rekkevidde om vinteren

- Ikke tillatt for dopapir, men tillatt for biler til en halv million

Det er en kjent sak at elbiler går kortere i kulda, men hvor mye rekkevidde taper egentlig de ulike modellene? Det får du neppe vite når du kjøper bilen. Nå krever Forbrukerrådet endring.

Elbiler taper rekkevidde om vinteren, noen så mye som 40 prosent, ifølge vår egen brukerundersøkelse. Foto: Steinar André Danielsen

Elbiler taper rekkevidde om vinteren, noen så mye som 40 prosent, ifølge vår egen brukerundersøkelse. Foto: Steinar André Danielsen

Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): En god tommelfingerregel er at elbiler mister i gjennomsnitt en fjerdedel av rekkevidden om vinteren. Men hvor flinke er egentlig bilmerkene til å opplyse om dette?

Ikke flinke nok, mener Forbrukerrådet og Naf. I en pressemelding går de ut og retter pekefinger mot bilbransjen.

- Nå må forbrukerne få tydelig informasjon om hvor langt elbilene kan kjøre om vinteren, krever Naf og Forbrukerrådet.

Kan tape 40 prosent om vinteren

Elbil24 har stadig satt fokus på rekkeviddetap om vinteren. I denne artikkelen har vi innhentet opplysninger fra over 1000 elbileiere og deres målinger av rekkevidde på sommeren og vinteren.

Mer enn 50 modeller er analysert og rangert basert på eiernes egne erfaringer. Enkelte modeller taper dessverre rundt 40 prosent rekkevidde om vinteren.

Med andre ord er det viktig ikke å se seg blind på elbilens offisielle rekkeviddetall, som tross alt baserer seg på målinger gjort i 23 varmegrader. På norsk vinterføre risikerer du altså å kjøre i temperaturer som er 40 grader kjøligere enn hva bilens offisielle tall tar utgangspunkt i.

- Det annonseres med lekre bilder av elbiler på snø og en offisiell rekkevidde på 500 kilometer. Det er bare en del av sannheten, når den reelle rekkevidden i kalde temperaturer gjerne reduseres med en fjerdedel, sier Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Hva gjør du dersom din bZ4X går tom for strøm? Ringer en venn med Kia! Vis mer

Minusgrader i rekkeviddekalkulatoren

Iversen mener at forhandlerne i det minste må informere om den generelle reduksjonen i rekkevidde når det blir kaldt.

Naf slutter seg til kravene. I Nafs Elbilmonitor fra januar i år svarer én av fem at de ikke vil kjøpe elbil på grunn av usikkerhet rundt elbilens rekkevidde vinterstid.

- Bedre og lettere tilgjengelig informasjon vil gjøre flere trygge på å gå over til elbil. Med bedre informasjon fra forhandler, vil færre få seg en ubehagelig overraskelse, sier pressesjef Ingunn Handagard i Naf.

Iversen påpeker at enkelte merker gjør det mulig å finne ut noe om vinterrekkevidde, og ber resten av bransjen ta lærdom av dem.

- For eksempel vil rekkeviddekalkulatorer som inkluderer minusgrader gi forbrukerne et mer realistisk inntrykk av hvordan rekkevidden vil slå når gradestokken kryper under null, sier Iversen.

Finnes ingen målemetode

Nå mener Forbrukerrådet og Naf at myndighetene bør sette krav om bedre informasjon om vinterrekkevidde.

- Enten man kjøper brukt eller ny elbil er bil noe av det dyreste man kjøper i dag, etter hus og hytte. I det minste må det gå tydelig frem av markedsføringen at bilene får kortere rekkevidde på vinteren, sier Iversen.

Han reagerer på at det ikke er tatt grep tidligere.

Dopapir og elbiler

- Elbilmarkedet er overmodent for standardisering, men her tar det tid i EU. I dag er det ikke tillatt å selge dopapir med «opptil 100 meter på rullen», mens det er lov å selge biler til over en halv million kroner med «opptil 500 km rekkevidde», sier Iversen - og fortsetter:

- Inntil EU blir ferdig med en standard for å måle vinterrekkevidde bør myndighetene sette krav om at markedsføringen i det minste må inkludere informasjon om reduksjonen i rekkevidde i kulden, sier han.

Det finnes i dag ingen standardisert metode for å måle vinterrekkevidde, og det er bransjens største ankepunkt mot å oppgi tall for vinterrekkevidde.

- Naf jobber med FN og EU for å få på plass en slik standard. Men fram til dette foreligger bør forhandlere oppgi det mest presise de har av tester, sier Handagard.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.