Bilens slankekur:

Ingen fordel for elbilen

En ny studie viser at lette elbiler nødvendigvis ikke er en fordel.

TUNG: Elbiler er som regel mye tyngre enn biler med forbrenningsmotor. Foto:
TUNG: Elbiler er som regel mye tyngre enn biler med forbrenningsmotor. Foto: Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på nyhetsbrevet vårt?

(Elbil24): Å lage en elbil er ikke som å lage en hvilken som helst annen bil. Det legges større vekt på noen elementer ved en elbil, og mindre på andre. Som luftmotstand og vekt.

Dette er temaer som har opptatt bilbransjen i årevis, men spillereglene er nødvendigvis ikke de samme for elbiler.

Det er blant annet viden kjent i elbilmiljøene at redusert vekt ikke er like viktig på elbiler som på biler med forbrenningsmotorer. Nå har Manuel Schweizer, en student ved den tekniske høgskolen i Ingolstadt (THI), gjennom et masterprogram analysert disse effektene på et mer analytisk nivå. Resultatet er slående.

Lettvektsmaterialer har ingen gevinst fremfor stål når det gjelder totalt energiforbruk eller utslipp.

Hvorfor?

Det er flere grunner til at det ikke foreligger noen gevinst, og elbiler kommer seg ikke unna de fysiske lover. Samtidig utnytter elbiler de samme fysiske lovene på en bedre måte. For det er fortsatt slik at det skal mer energi til for å flytte en tung masse fra A til B enn en lett. Dette er uavhengig av energikilde. Men elbilene har en klar fordel.

Elbiler har som kjent regenerering, der elmotoren genererer strøm gjennom bremseenergien når man slakker av igjen – på samme måte som den bruker energi når du gir på.

Prinsippet er også grunnen til at Toyota introduserte hybrider på markedet på slutten av 90-tallet. De så enorme mengder bremseenergi forsvinne ut i ingen ting, ettersom man ikke hadde noen løsninger for å fange denne energien, og heller ikke lagre den til senere bruk. Løsningen ble derfor å lage hybrider, med elmotorer som fungerte som generatorer når man slakket av, og som leverte strømmen inn til et batteri der det ble lagret til man trengte den. Akkurat som på en elbil. Eksempelvis forteller Porsche at de har målt så høy toppeffekt som 260 kW på en Porsche Taycan, med de bekrefter naturligvis at dette er fra høy hastighet.

Men regenerering utgjør ikke hele regnestykket alene.

Produksjonen er viktig

For også under produksjonen av bilene er det forskjell på energiforbruk og klimapåvirkning, alt etter hvilket materiale det er snakk om. Forskjellige materialer har forskjellige regnestykker, og Schweiser har tatt disse med i betraktningen. Stål er eksempelvis blant de tyngste materialene man har i en bil, men har samtidig mindre påvirkning under produksjon enn mange av de lettere materialene, deriblant aluminium.

Når det samlede regnestykket gjøres opp, viser studien at lettvektsmaterialer ikke gir elbilen noen gevinst fremfor stål når det gjelder totalt energiforbruket eller utslippet.

Gjennom et helt livsløp kan faktisk de lettere materialene kreve mer energi enn de tyngre.

Likevel jobber bilprodusenten fortsatt iherdig med å gjøre elbilene lettere, men ikke først og fremst gjennom plattform og karosseri. For en elbil er definitivt mye tyngre enn sine slektninger med forbrenningsmotor, men dette er særlig takket være batteriene. Gjennom høyere energitetthet kan man enten øke rekkevidden, eller man kan bruke mindre batterier for å oppnå samme rekkevidde.

Andre metoder

Å øke fra 400 til 800-volts teknologi skal også bidra til å skape lettere biler. Dette fordi dobbel spenning også dobler effekten med den samme strømstyrken. Og ettersom strømstyrken (målt i ampére) er den samme, kan produsentene holde kabeltykkelsene på det samme, selv om man effekten dobles gjennom spenningen.

Av den grunn vil vi se stadig flere biler i fremtiden med 800-volts teknologi. Hyundai har bekreftet at det kommer, også på volummodeller, og Nissan kunne i et tidligere intervju med Elbil24 bekrefte at de jobber med saken.

Vekten får også mange påfølgende innvirkninger ved at bremser må oppgraderes, det samme med det øvrige understellet og dimensjoneringer, som igjen drar vekten opp. Derfor er det fortsatt viktig å gjøre elbilene lettere, for økt vekt fører produktet inn i en ond sirkel.

Ikke minst gir økt vekt utfordringer med tanke på de fysiske lover og kjøregenskaper. Vi vi derfor se at bileprodusentene fortsetter kampen med å slanke bilene, men det er i følge studien ikke på grunn av energiforbruk og utslipp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.