Moms på elbil

Ingen moms på elbiler fra nyttår

Mandag la regjeringen frem tilleggsnummeret til statsbudsjettet for 2022. Det blir ikke moms på elbiler fra nyttår.

Det blir ikke innført moms på elbiler ennå. Foto: Annika Byrde / NTB
Det blir ikke innført moms på elbiler ennå. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Den siste tiden har det vært knyttet stor spenning til moms på elbiler og hvorvidt det blir en realitet fra nyttår eller ikke.

Den avtroppende regjeringen med Erna Solberg i spissen ønsker at momsfritak for elbiler videreføres, og har gitt klar beskjed om det ved flere anledninger.

Hennes arvtager Jonas Gahr Støre er imidlertid av en annen oppfatning og har ytret ønske om å innføre moms på elbiler. Ap og Sp skrev i sin regjeringserklæring at de vil innføre moms ved kjøp av nye elbiler.

Nå har vi svaret: Regjeringen nevnte ingenting om momsfritaket da de la frem tilleggsnummeret til statsbudsjettet for 2022. Det betyr at det ikke innføres moms på elbiler fra nyttår.

Biler til over 600.000

Selv om det ikke blir moms på nye elbiler fra nyttår, tyder alt på at den nye regjeringen vil fjerne momsfritaket heller før enn siden.

Så hva har det å si for oss som forbrukere?

I første omgang ønsker regjeringen moms på beløpet som overstiger 600.000 kroner ved kjøp av nye elbiler.

Det betyr at en elbil som i dag koster 1 million kroner, vil få moms på 400.000 kroner av kjøpesummen. Hvis momsen er 25 prosent, vil det bety en prisøkning for kjøperen på hele 100.000 kroner.

At momsfritaket nå består inntil videre, er gode nyheter for nordmenn med bil i bestilling. På grunn av lange leveringstider, er det mange som først får sine nye elbiler godt inn i 2022. Som Elbil24 nylig skrev: Om det hadde blitt moms på nye elbiler fra nyttår, ville momsen blitt tillagt kjøpesummen når man får levert bilen.

100 millioner til ladestasjoner

Som Elbil24 tidligere har skrevet, har Arbeiderpartiet og Senterpartiet lovet storsatsing på utbygging av ladeinfrastruktur.

Mandag kom beviset: Bevilgningene til Enova med øker med 300 millioner kroner, hvor 100 millioner er satt av til ladestasjoner for elbil.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) foreslår å innføre omregistreringsavgift for brukte elbiler, samt å innføre en full trafikkforsikringsavgift for elbiler.

Dette er uendret fra budsjettforslaget Erna Solbergs regjering la fram før den gikk av for fire uker siden.

Ellers er det verdt å merke seg følgende:

  • Rabatt på elbiler som firmabil oppheves
  • Regjeringen foreslår å fjerne dagens 40 prosent rabatt i firmabilbeskatningen.

Økt trafikkforsikringsavgift for elbiler vil bidra til å begrense det økende fallet i inntekter fra bilavgiftene. Så er det på sin plass å minne om at Støre-regjeringen er en mindretallsregjering. De trenger støtte fra minst ett parti utenfor regjeringen for å få vedtatt budsjettet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.