Installere solcellepanel hjemme

Interessen har skutt i været med de høye strømprisene

Bransjen opplever enorm pågang, men det er ikke lett å skaffe nok paneler til å dekke etterspørselen.

STORT POTENSIAL: Interessen for solkraft har skutt i været i takt med økende strømpriser. Foto: Pixabay
STORT POTENSIAL: Interessen for solkraft har skutt i været i takt med økende strømpriser. Foto: Pixabay Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Strømprisene er rekordhøye, noe som har skapt stor interesse for alternative energiformer. Flere aktører melder om enorm pågang fra privatpersoner og bedrifter som ønsker å kutte i strømregningen ved å installere eget solcelleanlegg.

Og potensialet er enormt. Ifølge Multiconsult kan det potensielt produseres mer fra solenergi enn hele den samlede kraftproduksjonen fra vann og vind i dag.

Lang ventetid

Men det er ikke bare å gå i butikken og kjøpe solcellepaneler, dra hjem og skru opp. For det første må selve installasjonen gjøres av autorisert personell, for det andre kan det ta lang tid fra bestilling til du får panelene. I snitt må du nå vente 6-9 måneder, skriver NRK.

Årsakene er i stor grad de samme som rammer en rekke andre produktgrupper for tiden, inkludert elbiler: Krigen i Ukraina, pandemi og tørke i Kina.

Tørke og sanksjoner

For solcelleprodusentenes del, handler det i stor grad om mangel på aluminium og silisium, to vesentlige bestanddeler i panelene. Førstnevnte foredles mye i Russland. På grunn av handelssaksjonene er det blant annet problematisk å skaffe nok aluminiumsfester til panelene, opplyser kilder NRK har vært i kontakt med.

Samtidig er Kina en hovedleverandør av silisium, men takket være den verste tørken på 60 år flere steder i landet - med tilhørende strømkrise, opplever også silisium-industrien store utfordringer for øyeblikket. Redusert aktivitet går igjen utover produksjonskapasiteten til selskapene som lager solcellepanelene - også disse holder i stor grad til i Kina.

Får støtte fra staten

Dersom du går til innkjøp av solcellepaneler til boligen din, kan du søke økonomisk støtte fra Enova. Det kan du lese mer om i denne saken:

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.