Årets Bil i Europa 2019:

Jaguar I-Pace ble Årets Bil i Europa

Kun to stemmer skilte de to øverste på pallen.

ÅRETS BIL: Jaguar I-Pace stakk av med seieren med knappest mulig margin i Årets Bil Europa 2019: Foto: Fred Magne Skillebæk
ÅRETS BIL: Jaguar I-Pace stakk av med seieren med knappest mulig margin i Årets Bil Europa 2019: Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24):

Av de syv nominerte var det Jaguar I-Pace de 60 dommerne valgte som vinner av Årets bil i Europa 2019, eller Car of the Year Europe.

Som andre elbil i kåringens historie vant dermed en elbil den presisjefylte prisen, som ble delt ut under Geneva Motor Show mandag ettermiddag.

Med 250 poeng og totalt 18 stemmer tok den seieren foran Alpine A110.

Dramatisk stemmegivning

Da alle poengene ble hadde blitt gitt, stod det imidlertid likt mellom Alpine A110 og Jaguar I-Pace. Begge endte med 250 poeng.

Da måtte det avgjøres på antallet jurymedlemmer som hadde gitt poeng til de ulike bilene, uavhengige av poengene de hadde gitt.

Mens seksten jurymedlemmer hadde gitt poeng til Alpine A110, så hadde 18 jurymedlemmer stemt på Jaguar I-Pace.

I-Pace vant dermed med knapp margin, med to stemmende jurymedlemmer mer enn konkurrenten.

Og de nominerte var...

Sju biler var nominerte, etter at de 60 jurymedlemmene hadde levert sine stemmer i semifinalen.

  • Alpine A110
  • Ford Focus
  • Kia Ceed
  • Peugeot 508
  • Citröen C5 Aircross
  • Mercedes-Benz A-klasse
  • Jaguar I-Pace

I finalen foregikk stemmegivningen ved at hvert jurymedlem fikk 25 poeng de skulle dele ut til minst 5 nominerte, altså var det ikke mulig å gi alle poengene til kun en modell.

Den som til slutt fikk høyest poengsum stakk av med seieren.

De 60 jurymedlemmene er fra 23 ulike land i Europa, og det pleier å være stor splittelse i poenggivningen. Dommerne fra lenger sør i Europa stemmer ofte veldig annerledes enn dommerne fra lenger nord. De siste årene har resultatet likevel vært fornuftig, også sett med nordiske øyne.

Kan gjenta Leaf-suksess

I-Pace er den eneste elbilen som kom seg helt til årets finale. Den har allerede vunnet Dagbladet Årets Bil 2019, som ble kåret før jul 2018, av en enstemmig jury.

I tillegg er den nominert til World Car of the year.

- Jaguar har gått helt nye veier. Det betyr mye for oss at det etablerte elbil-landet Norge setter et slikt kvalitetsstempel på vårt produkt, sa PR sjef for Jaguar/Land Rover Skandinavia, Søren Hyltoft til Dinside da den vant den norske kåringen.

Kun en elbil har vunnet før

Siden kåringen startet i 1964, er det kun én elbil som har fått denne tittelen - det var Nissan Leaf i 2011. Og dette er kun tredje gangen at en elbil har kommet seg hele veien til finalen i kåringens 55 år lange historie.

Alle i løpet av de siste ti årene, og i 2014 deltok til og med to elbiler på samme år.

I år kom altså historiens andre elbilvinner, så nå gjenstår det å se om den også kan hevde seg i verdenskåringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.