Bilsalget 2023

Japan er ikke lenger verdens største bileksportør

Den nye lederen satser stort på elbiler.

Japanske Toyota er verdens største bilprodusent, mens kinesiske BYD kniver med amerikanske Tesla om å være den største elbilprodusenten. Foto: Steinar André Danielsen.
Japanske Toyota er verdens største bilprodusent, mens kinesiske BYD kniver med amerikanske Tesla om å være den største elbilprodusenten. Foto: Steinar André Danielsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Japan eksporterte 16 prosent flere biler i 2023 enn i 2022 og endte på 4,42 millioner eksporterte biler i fjor. Det opplyser Japan Automobile Manufacturers Association (JAMA).

Økningen er imidlertid ikke nok til å beholde førsteplassen på eksporteringslista. Kina har nå passert Japan og var i fjor verdens største bileksportør, viser ferske salgstall.

Kina eksporterte 4,91 millioner biler i 2023, opplyser China Association of Automobile Manufacturers (CAAM).

Satser stort på elbiler

Ifølge det kinesiske tollvesenet ble det eksportert enda flere biler i fjor. De opererer med hele 5,22 millioner. Det tilsvarer en økning på hele 57 prosent fra året før.

De senere årene har kinesisk bilindustri satset tungt på elbiler. I Norge har en rekke elbilprodusenter etablert seg, deriblant MG, Nio, Xpeng og BYD.

Elbil24 skrev nylig om BYD som passerte Tesla som verdens største elbilprodusent. I Norge er BYD aktuelle med en rekke modeller, deriblant Han. Den ble nylig satt på prøve i Elbil24s test mot nykommeren VW ID.7:

Toyota størst

Til tross for at Kina har overtatt tronen som nasjonen som eksporterer flest biler, er det fremdeles japanske Toyota som er verdens største bilprodusent, om vi legger hybrider og fossilbilder til i regnestykket.

Toyota har fabrikker i en rekke andre land i verden, noe som hjelper stort på det totale bilsalget.

Japan har vært den største bileksporten i verden siden 2017 og eksporterte 4,2 millioner kjøretøy i 2022. Bilsalget i Japan har stort sett gått nedover siden 2000. I hjemmemarkedet endte salget på 4,78 millioner kjøretøy i fjor, ifølge tallene fra bransjeforeningen JAMA.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.