«Alt om biler – småfrekke ord og uttrykk om biler og bilister»

- Jeg liker at elbilistene kalles «batteri-banden»

Karl Eirik Haug har i mange år samlet på ord og uttrykk fra bilmiljøer over hele landet. Nå har han samlet dem i en bok.

ORDLEK: Karl Eirik Haug har laget en bok med ord og utrykk han har snappet opp i det mangfoldige bilmiljet. Foto: Privat
ORDLEK: Karl Eirik Haug har laget en bok med ord og utrykk han har snappet opp i det mangfoldige bilmiljet. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

- Hver uke treffer jeg folk i bil som sier ting som får meg til å le, til å se ting på en annen måte, sier Karl Eirik Haug.

Disse møtene har resultert i boka «Alt om biler – småfrekke ord og uttrykk om biler og bilister».

Haug har siden han startet magasinet Carl’s Cars i 2001, skrevet om biler og folk som driver med biler. I dag gjør han det for Dagens Næringsliv og Motor.

- Mange blir sinte i trafikken, det er hyttende never og sinte stemmer. Jeg synes vi heller skal bruke humor, ha det gøy, le av hverandre.

«Rimi-råner»

Haug har samlet ord og uttrykk som bilentusiaster over hele landet har servert ham gjennom mange år.

Uttrykk som «diesel-sjark», «Rimi-råner», «snertingdalssenk», «Land-røvere», «audianer» og «elbil-adel».

- Jeg liker et sammensatt ord som «elbil-adel». Det beskriver folk som er høyt på strå i en Tesla, mens de gjerne har en bensin-Porsche i garasjen. I Teslaen, med stemt s, nyter de sine privilegier som avgiftsfritt bilkjøp, kjøring i kollektivfelt og billig bomringpassering.

- Jeg liker også at folk kaller elbilistene «batteri-banden», det er bokstavrim, og det er ikke stygt, bare humor, sier Haug.

DIESEL: Boka har et eget kapittel om dieselbiler, som det fortsatt er flest av på norske veier. Illustrasjon: Alt om biler
DIESEL: Boka har et eget kapittel om dieselbiler, som det fortsatt er flest av på norske veier. Illustrasjon: Alt om biler Vis mer

- Lov å være småfrekk

Haug forteller at «Alt om bilen» bygger på en blanding av innarbeidede begrep og nyord.

- Og jeg ville at ordene skulle være det visuelle i boka, ikke bilene.

Det er med andre ord ikke en tradisjonell kaffebordbok med store bilder av biler, det er ord som fyller ut sidene.

- Men det er ikke bare bilismen som er med, trafikken inneholder mer enn det. Vi har syklister, elsparkesykler og elsykler. «Promilletralle» er vel en presis beskrivelse av hvordan vi oppfatter elsparkesykkelen? Jeg slår et slag for at det er lov å være småfrekk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.