Veien til førerkortet:

Juks eller tabbe? Straffen ble uansett streng

Nye regler hos Statens vegvesen gir lang karantene.

Statens vegvesen har strammet kraftig inn på regelverket i forbindelse med teoriprøven. Juks eller forsøk på juks gir lang karantene. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Statens vegvesen har strammet kraftig inn på regelverket i forbindelse med teoriprøven. Juks eller forsøk på juks gir lang karantene. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24): Veien til førerkortet kan være utfordrende for mange. I sommer skrev Elbil24 om det sjokkerende antallet teoriprøver som ender med stryk.

I juni endte 8.462 av 23.205 teoriprøve til bil med stryk. Det tilsvarer en strykprosent på 37 - et rekordstort antall som fikk flere til å riste på hodet.

- Det er utrolig synd at så mange kandidater møter uforberedt, sa fungerende avdelingsdirektør Jan Erik Myhr i Statens vegvesen den gang.

Forsøk på juks

Coronautbruddet har dessuten ført til lengre ventetid og et større press på trafikkstasjoner, og enkelte kandidater har tydeligvis latt seg friste av å ta ulovlige snarveier.

I en pressemelding skriver Statens vegvesen at en kandidat fikk ni måneders karantene fordi vedkommende forsøkte å gjennomføre teoriprøven med en skjult ørepropp med ledning til en skjult mobil.

- Denne saken viser at Statens vegvesen reagerer strengt selv om kandidaten faktisk ikke har gjennomført juks, så lenge vi kan påvise forsøk på juks, sier avdelingsdirektør Frode Børstad i Statens vegvesen.

En annen kandidat fikk syv måneders karantene for å ha tatt med seg mobil inn i prøvelokalet, men Statens vegvesen kunne ikke påvise at kandidaten faktisk hadde benyttet seg av mobilen.

- Bare det å ta med seg mobil inn i prøvelokalet kan gi syv måneders karantene, sier Børstad.

De tre sakene gjelder fylkene Troms og Finnmark, Viken og Agder.

Regelendring

Tidligere ble juks behandlet på samme måte som stryk, man fikk en karantetid på to uker hvis man jukset på teoriprøven.

Ved nyttår innførte imidlertid Statens vegvesen strengere straff for å jukse på teoriprøven.

Nå får man 3-12 måneders karantene hvis man jukser eller forsøker å jukse. Varigheten på karantenen blir satt ut fra alvorlighetsgraden.

- Vårt mål er at ingen skal bli drept eller hardt skadd i trafikken. Vi jobber derfor aktivt for å avsløre juks, for å hindre at sjåfører med potensielt svært dårlige teoretiske kunnskaper slipper til i trafikken, sier Børstad.

Mindre alvorlig juks straffes med tre til ni måneders karantene, og kan være bruk av jukselapp eller mobil for å søke opp svar under teoriprøven.

Alvorlig juks har ofte et organisert preg, og straffes med ti til tolv måneders karantene.

Eksempel på alvorlig juks er bruk av elektroniske hjelpemidler for å få hjelp under prøven, at prøven gjennomføres av en annen enn kandidaten, eller at vedkommende filmer og tar bilder av prøven til senere bruk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.