Varm bil:

Kan bli en dødsfelle

Varmt vær betyr enda raskere varm bil.

VARMT: Dagbladets reporter Emilie Rydning skulle teste hvor varmt det kan bli i en bil som sitter i solen. Reporter: Emilie Rydning Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Helga ser ut til å bli den varmeste på lenge mange steder i landet; i Oslo er det meldt over 30 grader både fredag, lørdag og søndag.

Med så høy utetemperatur blir det raskt fryktelig varmt i bilen når den står parkert. Å etterlate seg barn eller kjæledyr i bilen mens man gjør et kjapt ærend bør for all del unngås.

88 grader på 40 minutter

Sommeren 2020 utførte Dagbladet-journalist Emilie Rydning et eksperiment med lege til stede, der hun ble sittende i en avslått bil midt i sommersola. På bare 40 minutter viste termometeret 88 varmegrader i bilen, og ifølge Yrs historikk var det snaue 26 grader utendørs da eksperimentet ble utført.

Termometeret var riktignok plassert på dashboardet og representerte nok ikke varmen i hele kupeen, men at det i hvert fall var 20 grader varmere enn det var ute er naturlig å anta.

I 30-31 plussgrader vil man nå høye temperaturer enda fortere. Alle deler av bilinteriøret blir oppvarmet i sola, som da får en selvforsterkende effekt når kupeen er lukket.

Det kan rett og slett være livsfarlig både for mennesker og dyr å oppholde seg så varme omgivelser, og historiene er mange om dødsfall i slike situasjoner. Særlig små barn mangler utviklede evner til å regulere sin egen kroppstemperatur.

Ikke forlat dem!

Rådet er altså krystallklart: ikke sett fra deg bilen i sola med et levende vesen på innsiden, om enn du bare har tenkt deg en kjapp tur i butikken for å kjøpe is.

Brått blir det prat med en bekjent og kø i kassa, og de planlagte tre minuttene blir 20. Det kan fort få konsekvenser for den som venter i bilen.

– Ingen tur er kort nok til å sette fra seg barn i bilen en varm sommerdag, sa lege Harald Doubloug da Dagbladet utførte sitt eksperiment.

Dog mode

Om det allikevel ikke finnes annen råd, er det heldigvis mange biler som lar deg la klimaanlegget stå på mens du ikke sitter bak rattet, slik at temperaturen på innsiden holdes på et komfortabelt nivå.

Teslas dog mode informerer forbipasserende om at det er bekvemt i bilen. Foto: Pål Joakim Pollen
Teslas dog mode informerer forbipasserende om at det er bekvemt i bilen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Her er Tesla godt kjent for sin «dog mode», som du kan aktivere via klimamenyen nå du har parkert. Denne sørger for å holde temperaturen behagelig i kupeen og viser samtidig informasjon på infotainment-skjermen om at hunden har det komfortabelt slik at forbipasserende kan ta det med ro.

For – det er mange som tyr til ruteknusing, eller ber politiet om å gjøre det, om de ser at noe(n) på innsiden sliter i varmen. Det er også anbefalt å gjøre dersom man ikke får kontakt med eieren av bilen.

Også Nio har en kjæledyrsmodus på sine biler der skjermen viser kupétemperaturen. Mange biler lar deg som nevnt ha aircondition-anlegget på, men bare et fåtall viser informasjon om det på skjermen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.