Moms på elbiler etter 2021

Kan bli en prisbombe fra 2021

Om ett år går ESA-godkjenningen for elbilers momsfritak ut. Hva skjer da?

PRISBOMBE: Ryker momsfritaket, blir Teslaen uoppnåelig for mange. Foto: NTB scanpix
PRISBOMBE: Ryker momsfritaket, blir Teslaen uoppnåelig for mange. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Elbil24): På norske veier ruller det i dag 250 000 elbiler. Det gjør Norge til det landet der størst andel av bilparken består av elbiler.

Hovedgrunnen er at det er svært gunstig å kjøpe elbil. Du slipper å betale moms, eller merverdiavgift, som det egentlig heter. For bensin- og dieseldrevne biler betaler du moms på 25 prosent av innkjøpspris. I tillegg kommer en engangsavgift som for store og drivstoffslukende biler kan bli gresselig høy.

Trenger ESA-godkjenning

Momsfritaket på elbiler har eksistert helt siden 2001. For at Norge som EØS-land skal ha lov å gi bilkjøperne et slikt fritak, må det godkjennes av ESA, som overvåker at EØS-reglene overholdes av medlemslandene. Det er fordi fritaket anses som en form for statsstøtte.

Gjeldende godkjenning løper ut i desember neste år. ESA bekrefter til Elbil24.no at de allerede er i dialog med myndighetene, som må komme med en såkalt notifikasjon som forteller hva de har tenkt å gjøre med momsfritaket.

Politikere fra alle partier er enige om at på sikt skal momsfritaket gradvis fases ut, men når dette skal skje, er det foreløpig ingen enighet om.

Myndighetene ønsker videreføring ut 2021

- Vi kan bekrefte at vi er i dialog med ESA om midtveisevaluering av fritaket, og at en forlengelse av fritaket utover 2020 må renotifiseres, sier statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i Finansdepartementet.

Han viser til at regjeringen i Granavolden-plattformen, som ble presentert i januar 2019, uttalte følgende:

«Regjeringen vil: Videreføre skattefordelene for elbil når det gjelder engangsavgift og merverdiavgift i hele perioden for å nå 2025-målene.»

2025-målene det refereres til sier at da skal alle nybilkjøp være nullutslippsbiler, altså elbiler og hydrogen, men i Granavolden-plattformen står det også at regjeringen ønsker å «starte arbeidet med et bilavgiftsystem som er bærekraftig etter 2025».

Momsfritaket har kostet milliarder

Det har nemlig ikke vært gratis å ha momsfritak for elbiler. Samferdselsdepartementet har beregnet at staten har gått glipp av 7,7 milliarder kroner i moms bare i 2019. I tillegg kommer «tapt» engangsavgift på 3,6 milliarder kroner.

FRITAKET BØR FORTSETTE: Unni Berge i Norsk elbilforening mener momsfritaket bør stå helt til åtte av ti nye biler som selges er elbiler. I dag ligger andelen på 44 prosent. Privat foto
FRITAKET BØR FORTSETTE: Unni Berge i Norsk elbilforening mener momsfritaket bør stå helt til åtte av ti nye biler som selges er elbiler. I dag ligger andelen på 44 prosent. Privat foto Vis mer

Mener momsfritak er nødvendig i lang tid framover

- Momsfritaket har vært avgjørende for Norges store satsing på elbiler. Hadde man fjernet momsfritaket nå, hadde elbilsalget stupt, sier samfunnskontakt Unni Berge i Norsk elbilforening.

Det bekreftes i en rapport fra Transportøkonomisk Institutt fra januar 2019. Dersom momsfritaket fjernes helt, vil elbilsalget stupe med 70 prosent, konkluderer rapporten.

- Vi mener at momsfritaket bør beholdes så lenge som nødvendig, og at man tidligst bør se på en delvis innføring av moms når elbiler teller mer enn 80 prosent av Norges årlige nybilsalg, sier Berge.

Så langt i 2019 ligger andelen på 44 prosent, så det er altså et godt stykke igjen.

Arbeiderpartiet vil ha moms

Ap har signalisert at endringer på momsfritaket bør komme allerede neste år. I sitt alternative statsbudsjett for 2020 foreslo partiet at det skal innføres moms på de dyreste elbilene, ved at man skal betale moms på alt over 600.000 kroner. Koster elbilen 800.000 kroner, foreslår de altså at det skal betales en moms på 25 prosent på 200.000 kroner av kjøpesummen. Dersom det blir regjeringsskifte høsten 2021, er det altså sannsynlig at momsfritaket på elbiler endres.

- Aps forslag er en modell for å fase inn moms på som bør utredes grundig, men det er viktig at man ikke gjør endringer som gjør at elbilen taper i konkurransen mot bensin- og dieselbiler. I Norge består en stor del av nybilsalget av store biler, fordi mange trenger firehjulstrekk og tilhengerfeste. Derfor mener vi Aps forslag kommer for tidlig, for i segmentet for store biler konkurrerer elbilene dårligst, kommenterer Berge i Norsk elbilforening.

Vil ESA gi videre godkjenning?

Når myndighetene sender sin notifikasjon på hva de ønsker å gjøre med momsfritaket til ESA, må ESA vurdere om videre momsfritak skal godkjennes. De kan lande på et nei.

- Vi er på et område hvor markedet, og særlig teknologien og prisene, endrer seg raskt. Dette er grunnen til at vi i 2017 ikke ønsket å godkjenne nullsatsen for mer enn tre år. Nå er vi igjen i en prosess med norske myndigheter der vi må vurdere hva slags støtte Norge kan gi til nullutslippsbiler. Vi må vurdere om markedet har endret seg på en sånn måte at det er naturlig å justere på virkemidlene, for å få miljø for hver krone, sier underdirektør Christian Jordal i ESA til Elbil24.

EU-kommisjonen har foreløpig ikke satt noen retningslinjer for hverken EU-landene eller EØS-medlemmenes bruk av støtteordninger for elbilmarkedet.

- Gitt at det mangler retningslinjer, er det fritt fram for ESA å vurdere om grunnene norske myndigheter gir for nødvendigheten av avgiftsfritak er tilstrekkelige?

- Det er riktig at EU-kommisjonen og ESA ikke har laget retningslinjer som dekker støtte til elbilkjøp, men de alminnelige statsstøtteprinsippene gjelder uansett. Det vil blant annet si at støtte må ha en insentiveffekt, den må altså føre til at noe skjer som ikke ville skjedd uten støtten. Støtten må også være proporsjonal. Det vil si at staten ikke kan gi mer støtte enn det som er nødvendig for å oppnå den tilsiktede effekten, sier Jordal.

Det er altså ikke gitt at ESA vil godkjenne en videreføring av dagens momsfritak for elbiler, selv om dette er noe myndighetene ønsker. I så fall kan Norge ta det til EFTA-domstolen og be om avgjørelse der.

Det endelige svaret på om det fortsatt vil være momsfritak for elbiler om ett års tid får vi ikke før mot slutten av 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.