Veibruksavgift:

Kan bli mye dyrere å kjøre elbil

Milliardsjokk i vente for eiere av elbiler.

Fra 2029 ligger det an til at elbiler må betale vanlig pris i bomringen, og at det i tillegg innføres en kilometerFoto: Heiko Junge / NTB
Fra 2029 ligger det an til at elbiler må betale vanlig pris i bomringen, og at det i tillegg innføres en kilometerFoto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

Eiere av elbiler må forberede seg på at det kan bli tusenvis av kroner dyrere i året å bruke bilen.

Fra 2029 kan det bli innført en veibruksavgift som vil skaffe staten store inntekter, skriver Bergens Tidende.

I løpet av få år vil den dra inn 11 milliarder kroner fra norske bileiere, ifølge en utredning gjennomført på oppdrag fra Finansdepartementet.

Vei- og skatteutrederne mener det bør koste 29 øre å kjøre en kilometer med elbil, altså 2,90 kroner per mil – ekslusiv moms. Bileiere som kjører 12.000 kilometer i året må dermed ut med 4350 kroner med moms. Kjører man 20.000 kilometer i året, blir summen på 7250 kroner.

I tillegg foreslås det at det nasjonale taket for hva det skal koste å kjøre elbil i bomringen fjernes. Nå er det på 50 prosent, altså der elbilister betaler maksimalt 50 prosent av hva fossilbilister betaler. Dermed kan man fort havne på det dobbelte i bompengekostnader i løpet av et år.

I dag betaler eiere av bensin- og dieselbiler 2,92 kroner per liter diesel og 4,70 kroner per liter bensin i veibruksavgift.

Men en stadig større andel elbiler på veiene har redusert inntektene kraftig. Mens staten dro inn nær 13 milliarder i veibruksavgift i fjor, er prognosen at dette vil falle til under tre milliarder om noen år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.