Bompenger:

Kan bli slutt på at kun elbiler får rabatt i bomringen

Regjeringen vil legge til rette for at flere bilister skal få bomreduksjon.

Statens vegvesen har fått i oppdrag å legge til rette for en ny takstgruppe innenfor AutoPASS. Foto: Heiko Junge / NTB
Statens vegvesen har fått i oppdrag å legge til rette for en ny takstgruppe innenfor AutoPASS. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

(Elbil24): - Vi skal redusere utslippene av klimagass fra veitransporten i Norge. En del av løsningen kan være å gi gassdrevne kjøretøy lavere bompengetakst, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i en pressemelding.

Nygård har nå gitt Statens vegvesen i oppdrag å legge til rette for en ny takstgruppe innenfor AutoPASS for alle tyngre gassdrevne kjøretøy.

Tanken er at regjeringen med dette oppdraget vil legge til rette for at biogasskjøretøy kan behandles likt med øvrige nullutslippskjøretøy i byer der man har mulighet for miljødifferensierte takster.

Varmetråder og sensorer i frontruten kan lage trøbbel for bombrikken. Slik plasserer du den riktig. Vis mer

Rabatt eller fritak

I AutoPASS-systemet er det ikke mulig å skille mellom hvilke type gass de ulike kjøretøyene har på tanken. Derfor vært vanskelig å få en ordning som kun omfatter redusert bomtakst for kjøretøy drevet med biogass, og ikke naturgass.

Statens vegvesen skal nå utarbeide en løsning slik at alle gasskjøretøy over 3500 kilo kan få redusert bomtakst eller fritak for betaling. Hvor god rabatten blir, vil ikke regjeringen bestemme.

- Det vil være opp til lokale myndigheter å vedta en slik ordning, sier samferdselsministeren.

Begrenset ressurs

I oppdraget til Statens vegvesen heter det at biogass er en begrenset ressurs, og at bruken bør skje på en måte som gir størst mulige utslippsreduksjoner.

- Samtidig som vi ber Statens vegvesen starte dette arbeidet, vil vi også se nærmere på effekten reduserte bomtakster for gasskjøretøy vil kunne ha på klimagassutslipp og lokal luftkvalitet, sier Nygård.

Statens vegvesen skal i samarbeid med Miljødirektoratet nå vurdere denne effekten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.