Moms på elbil

- Kan bli starten på årlig nedtrapping

Naf er rasende på regjeringens elbilmoms-forslag, og kaller det mer enn et løftebrudd.

BLIR DYRERE: Tesla Model Y er Norges mest populære bil. Den kan bli flere titalls tusen kroner dyrere etter nyttår, avhengig av utstyrsnivå, dersom regjeringens forslag får flertall i Stortinget. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BLIR DYRERE: Tesla Model Y er Norges mest populære bil. Den kan bli flere titalls tusen kroner dyrere etter nyttår, avhengig av utstyrsnivå, dersom regjeringens forslag får flertall i Stortinget. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24):

Regjeringen vil ha moms på nye elbiler fra 2023, kommer det fram i forslaget til revidert nasjonalbudsjett. Det er det mange som har reagert på. Ikke fordi det blir moms - det har ligget i kortene lenge - men at det foreslås moms på alle elbiler, ikke bare på dyrere elbiler til mer enn 600.000 kroner, som tidligere kommunisert.

Ønsker å senke lista

Som erstatning for dagens fritak for merverdiavgift foreslår regjeringen å innføre en tilskuddsordning som skal speile et fritak for kjøpsbeløp opp til 500.000 kroner.

Tidligere har det vært bred politisk enighet om at grensen bør ligge på 600.000 kroner, og at moms beregnes for kjøpesummen som overstiger dette. Hvis forslaget får flertall, vil en bil til 600.000 kroner for eksempel bli 25.000 kroner dyrere fra nyttår.

150.000 OPP: Mercedes-Benz EQS er en av bilene som blir mye dyrere med regjeringens forslagt. Dette testeksemplaret blir 150.000 kroner dyrere, andre utstyrsnivåer blir enda dyrere. Video: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

- Frekt og provoserende

- Dette er et frekt og usedvanlig provoserende løftebrudd av regjeringen, sier myndighetskontakt Thor Egil Braadland i NAF til Motor.

Braadland mener forslaget i revidert nasjonalbudsjett ikke bare bryter med ordlyden i regjeringserklæringen fra Hurdal , det er også i strid med det som budsjettpartner SV har nedfelt i sitt eget partiprogram , der det heter «skal fases inn merverdiavgift for kjøpsbeløpet over 600 000 kroner ved kjøp av nye elbiler».

Stortinget skal behandle forslaget til revidert nasjonalbudsjett i juni.

Frykter årlig nedtrapping

– De bryter et tydelig løfte de har gitt til forbrukerne. Men dette handler om mer enn løftebrudd. Dette kan raskt få større konsekvenser enn det vi har sett til nå. Nå som døra først er knust, er det lett å gå videre. Jeg frykter derfor at dette blir starten på en årlig nedtrapping av fritaksgrensen.

Når løftet først er brutt, vil fristelsen for å sette ned fritaksgrensen hvert eneste år bli veldig stor, tror han.

- Det kan i praksis bety moms på alt av elbil over 400.000 kr i 2024 og 300.000 kr i 2025 – selv om både regjeringen og SV har lovet at beløpet skal være 600.000 ut 2025.

Få også med deg denne saken:

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.