Ekstremværet Gyda

- Kan bli svært kostbart om du tar sjansen

Hvis du må ut på veiene under stormen, bør du kjenne til konsekvensene.

LA BILEN STÅ: Det kommer til å bli svært vanskelige kjøreforhold mange steder under ekstremværet Gyda, advarer både Naf og forsikringsbransjen. Det beste er å la bilen stå, oppfordrer Naf. Illustrasjonsfoto: Bjørn Eirik Loftås
LA BILEN STÅ: Det kommer til å bli svært vanskelige kjøreforhold mange steder under ekstremværet Gyda, advarer både Naf og forsikringsbransjen. Det beste er å la bilen stå, oppfordrer Naf. Illustrasjonsfoto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

(Elbil24.no): Ekstremværet Gyda er på vei mot kysten, og kommer til å ramme store deler av landet det kommende døgnet.

Meteorologisk institutt har allerede sendt ut ekstremværvarsel på rødt nivå for Møre og Romsdal og Trøndelag gjeldende fra onsdag ettermiddag til torsdag kveld.

Frykter mange skader

- Nå blåser det opp, og enkelte fjelloverganger er allerede stengt. Vi frykter ekstremværet kan medføre mange og store skader spesielt i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

I tillegg vil sterk vind, mildvær og mye nedbør kunne føre til flom og skred spesielt i Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal, samt nordlige deler av Innlandet og Ofoten i Nordland fram til torsdag, melder Statens vegvesen.

Kan bli farlig på en blunk

Nå går også Naf ut og advarer bilistene mot å kjøre i stormen.

- Regn som fryser på bakken til is og vindkast med storms styrke er ikke vær man bør kjøre bil i med mindre man absolutt må. Mye vann i veibanen øker faren for vannplaning og med vinterdekk er faren for vannplaning ytterligere forsterket, advarer rådgiver Jan Harry Svendsen hos Naf.

ADVARER: Jan Harry Svendsen hos Naf anbefaler folk om å la bilen stå når ekstremværet herjer som verst. Foto: ATL
ADVARER: Jan Harry Svendsen hos Naf anbefaler folk om å la bilen stå når ekstremværet herjer som verst. Foto: ATL Vis mer

Med vindkast på opptil 35 meter i sekundet, kan farlige situasjoner oppstå på en blunk. Er det samtidig glatt, skal det veldig lite til før man mister kontrollen på bilen, ifølge Svendsen.

Han ber også bilister være ekstra oppmerksomme når de møter trailere og andre store kjøretøy.

- Større kjøretøy kan bli tatt av vinden og kan i verste fall blåse av veien, sier han.

Fortsetter etter videoen

Kan bli svært kostbart

Han advarer også om at store vannmengder kan skade bilen din.

- Vi oppfordrer til å være svært forsiktig med å kjøre ned i vannansamlinger uten at du vet hvor dypt det er. De fleste normale biler er ikke bygget for å vade gjennom dypt vann. Resultatet kan bli svært kostbart dersom man tar sjansen og det viser seg at vannet er dypere enn man først trodde, advarer Svendsen.

Elbil24 har tidligere skrevet om at å kjøre gjennom vannmasser kan føre til redusert erstatning på forsikringen.

- Det beste er å la bilen stå når ekstremværet herjer som verst, oppfordrer han.

Så kommer kulda igjen

Frende Forsikring ber folk kjøre ekstra forsiktig gjennom hele den neste uka. Årsaken er at temperaturen vil falle inn mot helga og neste uke.

- Det blir en utfordrende uke på veiene. Det er på nullføre det er glattest på veiene, da må du også være forsiktig hvis du skal ut å kjøre, sier fagsjef på motor Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring, og legger til:

- Det er for seint å senke farten når bilen ligger i grøfta. Tilpass kjøringen etter forholdene, med riktig fart og riktig avstand, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.