Sommerferien 2021

Kan bli tett på veiene til sommeren

Kun seks prosent avviser at de velger norgesferie i 2021. Det kan bety kø både på veier, ferger og ladestasjoner.

KØ: Det kan bli mange biler på veiene i sommer, når nordmenn nok en gang velger å feriere i eget land. Foto: NTB
KØ: Det kan bli mange biler på veiene i sommer, når nordmenn nok en gang velger å feriere i eget land. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24): Vi velger norgesferie også i år. Mer enn fire av fem nordmenn tror at sommerferien kun blir i Norge.

Over 14.000 er spurt om sine sommerplaner hos Norsk koronamonitor fra Opinion. 82 prosent tror at sommerferien blir i Norge. Kun 6 prosent sier nei til dette, mens resten vet ikke.

Frykter kø- og ladekaos

Det kan bety at det kommer til å bli mange biler på veiene i sommer, spesielt på de mest populære feriestedene, turveiene og severdighetene. I fjor sommer meldte Dinside blant annet om køkaos og parkeringsproblemer til Preikestolen. Også fergekøene i Lofoten var tidvis på mer enn en kilometer lange.

Og fergekøene kan bli enda lengre i år, hvis opposisjonsflertallet på Stortinget får det som den vil: Ap, Sp, Frp, Sv og Rødt enige om en løsning om kraftig kutt i fergeprisene. Det frykter i hvert fall forskere som har sett nærmere på problematikken.

– Forslaget må sees i lys av at det er stortingsvalg til høsten. Da kan det være fristende for politikerne å henge seg på populære forslag som er dårlig utredet og lite gjennomtenkte, skriver transportforskerne Gisle Solvoll og Finn Jørgensen i en kronikk.

Også ladesituasjonen kan bli en utfordring, frykter NAF.

- Veksten i antall elbiler er større enn veksten i antall hurtigladere. Uten grep blir det mer kø, mer venting og mer frustrasjon på ladeplasser, slik vi så i store deler av jule- og nyttårshelgen, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF, i forbindelse med at regjeringen la fram sin sin klimaplan 8. januar.

- Selv om antallet hurtigladere øker, er det store lokale variasjoner. Utenfor hovedveinettet kan det være langt mellom hurtigladerne, selv om det i gjennomsnitt er færre elbiler per hurtiglader i år sammenlignet med i fjor, sa Christina Bu i Elbilforeningen i forbindelse med årets vinterferie.

Elbil24s undersøkelse viser at det har vært en kraftig vekst i antall lynladestasjoner det siste året (150 kW+) - også i de nordligste fylkene. Du finner oversikten her:

Norgesferie i elbil? Husk dette

Under har vi samlet noen nyttige saker for deg som planlegger norgesferie i elbil, enten du planlegger tur i påsken eller sommerferien. Vi kommer dessuten med flere saker om temaet framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.