Solcelle-boom

Kan bli viktigere enn både vann og vind

Studie avdekker stort potensial for solkraft i Norge.

KAN BLI VANLIG SYN: Solcellepaneler montert på tak vil med stor sannsynlighet bli et vanlig syn i fremtiden. Her fra økolandsbyen i Hurdal. Foto: Tore Meek / NTB
KAN BLI VANLIG SYN: Solcellepaneler montert på tak vil med stor sannsynlighet bli et vanlig syn i fremtiden. Her fra økolandsbyen i Hurdal. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

– Vi har mye å gjøre. Folk er helt ville, alle vil ha solceller på taket nå, sier Erik Surouvy fra selskapet Solcellespesialisten, til NRK.

En ny kartlegging viser et potensial for nesten 200 TWh strøm fra solceller i Norge – godt over hele den norske strømproduksjonen fra vann og vind i dag.

Det er Multiconsult som har gjort en beregning av det tekniske potensialet for produksjon av solkraft i Norge. Bjørn Thorud, som har hatt ansvaret for kartleggingen utført for Solenergiklyngen, sier at det er et stort uutnyttet potensial i solenergi i Norge.

Av den totale strømproduksjonen på 157 TWh i Norge, står vannkraft for 138 TWh og vindkraft for 15 TWh. Sol står foreløpig for bare 0,15 prosent av strømproduksjonen i Norge. Multiconsult har i sin beregning delt opp etablering av solcelleanlegg på bygninger og på andre egnede arealer.

- På egnede tak og fasader på forretningsbygg, hus, fjøs og garasjer kan det produseres 66 TWh strøm i året. Det er omtrent halvparten av det vi bruker her i landet, så det er veldig mye, sier Thorud.

- Tas utbyggingspotensialet for allerede beslaglagt mark, som jordbruksarealer antatt å være ute av drift, parkeringsplasser og avsluttede deponier med, så kan solcelleanlegg bidra med til sammen 199 TWh årlig, skriver Solenergiklyngen i sin rapport.

I sin beregning har Multiconsult bare vurdert det tekniske potensialet for solenergi, ikke det økonomiske. Mulighetene for å lage strøm i bygninger er størst i Sørøst-Norge og Sørvest-Norge.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.