Høye strømpriser:

Kan gi deg utvidet strømstøtte: - Må få kontroll

De høye strømprisene ser ikke ut til å avta. Det kan bety at du får hjelp av staten ut 2023.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) omtaler strømprisene som unormalt høye og hinter til at strømstøtten av den grunn kan forlenges i lang tid. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) omtaler strømprisene som unormalt høye og hinter til at strømstøtten av den grunn kan forlenges i lang tid. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

- Vi går en vinter i møte hvor prisene kommer til å være høye. Mest sannsynlig gjennom hele vinteren. Vi kommer til å møte et veldig høyt prisnivå inn i 2023 og gjennom 2023, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) på den store energidebatten i Arendal tirsdag.

Han sier det dermed er sannsynlig at man har behov for en slik ordning som i dag, også gjennom 2023.

Dagens strømstøtteordning varer til mars 2023, og Aasland utelukker dermed ikke at den kan bli utvidet utover dette.

- Unormalt høye strømpriser

Han ga følgende svar på spørsmålet om hvor lenge regjeringen kan fortsette ordningen:

- Så lenge prisene er unormalt høye. Og det er de nå. Vi må få kontroll på situasjonen og få stabilitet. Vi er opptatt av at husholdningene skal være trygge, at familiene skal være trygge.

Hva som vil være en «normal» strømpris framover, er imidlertid vanskelig å si, erkjenner Aasland overfor NTB.

- Det er jo en form for marked i kraftsystemet vårt. Vi må sørge for at vi har tilstrekkelig tilgang på rimelig energi, det er regjeringens klare mål, sier han og viser til regjeringens planer for satsing på havving, vindkraft på land og Enøk-tiltak.

Strømstøtte for bedrifter

- Men det er om å gjøre å bruke energien optimalt. Det kommer vi med en handlingsplan for i tilknytning til statsbudsjettet for 2023.

En strømstøtteordning for bedriftene skal også legges fram i forbindelse med statsbudsjettet. Detaljene er imidlertid ikke kjent.

- Strømstøtten koster mange titalls milliarder i året. Er det bærekraftig?

- Nei, det er ikke det. Derfor må vi finne langsiktige løsninger som stabiliserer energibildet, både når det gjelder forsyning og priser. Vi må bygge ut mer kraft slik at vi har et overskudd av kraft i Norge. Det vil stabilisere prisene, sier Aasland.

Her kan du sjekke hvor mye du får i strømstøtte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.