Mus i bil

Kan gjøre bilen farlig

Nå oppfordrer forsikringsselskapet bileiere til å finne frem støvsugeren.

IKKE BARE INTERIØR: Mus kan gjøre stor skade på biler og gnafser gjerne på mer enn smuler og bilseter. Foto: If
IKKE BARE INTERIØR: Mus kan gjøre stor skade på biler og gnafser gjerne på mer enn smuler og bilseter. Foto: If Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Høsten er godt i gang, temperaturen synker og det begynner å bli på tide å skifte til vinterdekk.

Samtidig er dette også tiden av året der musene begynner å trekke inn – ikke bare i boliger, men også i biler.

– Vi har allerede begynt å få inn museskader i høst, advarer kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Kan gjøre skade

I fjor mottok forsikringsselskapet nesten 270 museskader på biler, bobiler og campingvogner. Til sammen utgjorde skadene rundt sju millioner kroner.

2021 var riktignok et såkalt «museår», så man forventer ikke helt de samme tallene i år, men at mus kan være et stort problem for bileiere er hevet over enhver tvil.

For ikke bare kan de gjøre skade på bilseter og andre deler av interiøret – de kan også spise på ledninger, setebelter og andre ting som gjør bilen mindre trafikksikker.

KJEDELIG SYN: Her har mus vært på ferde – kanskje hadde de latt være om de ikke ble fristet av gjenglemte brus- og matrester. Foto: If
KJEDELIG SYN: Her har mus vært på ferde – kanskje hadde de latt være om de ikke ble fristet av gjenglemte brus- og matrester. Foto: If Vis mer

Fjern fristelsene

Det viktigste du kan gjøre selv er å fjerne fristelsene i bilen. Det betyr at du bør rydde og støvsuge bilen og fjerne ting som sjokoladepapir, matrester og andre smuler. Spiser du for eksempel skolebrød i bilen, skal det godt gjøres ikke å søle noen biter med kokos.

I tillegg bør du rydde bort ting som polergarn, vattdotter, poser og den slags, som mus gjerne søker ly i. Om du må ha det i bilen, tipser If om å putte det i metallbokser som musene ikke kommer inn i.

Sørg også for å sjekke innom jevnlig om du sjelden bruker bilen eller campingvogna.

– Særlig hvis du har bobil og campingvogn på lagring, er det det viktig at du er innom med jevne mellomrom for å sjekke. Er det utagerende festing blant mus i campingvogna over lang tid, kan det virkelig bli store skader, sier Clementz.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.