Gjennomfakturering

Kanskje må du legge ut mye penger

Langt fra alle strømselskap tilbyr gjennomfakturering.

SKREKKSCENARIO: Dersom strømprisene blir rekordhøye i vinter, kan man få strømregninger man aldri har sett maken til tidligere. Foto: Bytt.no
SKREKKSCENARIO: Dersom strømprisene blir rekordhøye i vinter, kan man få strømregninger man aldri har sett maken til tidligere. Foto: Bytt.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Strømprisene spås å bli rekordhøye til vinteren, og særlig elbil-eiere har ofte et forbruk i høyeste laget når man sammenligner med størrelsen på boligen. Det er selvsagt fordi også «drivstoffkostnadene» havner på strømregninga.

Senest i forrige uke spådde Gudbrandsdal energi at vi kom til å se strømpriser på 8-9 kroner i vinter. Bytt.no har dratt den hakket lenger for å skissere et skrekkscenario – der strømprisen blir drøye 13 kroner per kilowattime og der mange i så fall vil få strømregninger på flere titalls tusen kroner.

Må legge ut uten gjennomfakturering

I utgangspunktet betaler du to selskaper for strømmen du bruker. Strømselskapet, som handler strømmen for deg, og nettselskapet, som leverer den til boligen din.

For mange er det slik at den første regninga forfaller før den andre. Siden strømstøtten utbetales av nettselskapet, opplever mange å måtte «legge ut» for strømregninga før strømstøtten utbetales – som regel noen dager senere.

Enkelte strømselskap tilbyr imidlertid såkalt gjennomfakturering, som betyr at du får samlet begge disse regningene i én og samme regning. Dermed slipper du å legge ut – strømstøtten blir allerede trukket fra på regninga du får.

Langt fra alle tilbyr gjennomfakturering

Bytt.no har undersøkt hvilke strømselskap som tilbyr gjennomfakturering – og hvilke som ikke gjør det.

Ingen av «nykommerne» Tibber, Elekt, Klarkraft eller Motkraft tilbyr for eksempel gjennomfakturering.

– Det har lenge vært dyrt og tidkrevende for strømleverandører å gjennomfakturere nettleie. Dette har ført til at flere har valgt å droppe dette de siste årene, skriver bytt.no.

Varierende muligheter

Blant selskapene som tilbyr gjennomfakturering, varierer det med tanke på hvilke nettselskap de har avtaler med. Selv om et strømselskap har avtale om gjennomfakturering med én netteier, er det ikke sikkert de har det med en annen.

Strømselskap som har avtale om gjennomfakturering med Elvia, som er Norges største nettselskap, er Gudbrandsdal Energi, Fjordkraft, Talkmore Strøm, NorgesEnergi, Ishavskraft og LOS, ifølge oversikten hos Bytt.no.

Du kan se øvrige avtaler ved å klikke på lenka du nettopp passerte, men vi gjør oppmerksom på at lista ikke er komplett, men dekker de ni største (av over 100) netteiere i Norge. Har du et annet nettselskap enn dem, må du med andre ord forhøre deg med nettselskapet om det finnes strømselskap som gjennomfakturerer.

Om du ikke vil risikere å legge ut for enorme strømregninger til vinteren før strømstøtten ankommer kontoen, kan det med andre ord være lurt å velge en strømleverandør som tilbyr gjennomfakturering.

Artikkelen er rettet etter publisering, der Fjordkraft er lagt til i listen over selskaper som har gjennomfaktureringsavtale med Elvia. Disse var ikke opprinnelig med i oversikten fra bytt.no, men er lagt til i etterkant. Også Ishavskraft har blitt lagt til, etter at de henvendte seg til Elbil24.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.