Kia EV6 på norgesbesøk:

Kia EV6 i Norge: Nå vet vi langt mer

Et møte med norske og europeiske produktspesialister ga oss langt mer informasjon om nykommeren.

PÅ BESØK: Kia EV6 var på en snarlig visitt hos importøren på Skårer. Foto: Fred Magne Skillebæk
PÅ BESØK: Kia EV6 var på en snarlig visitt hos importøren på Skårer. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Covid-19, korona, eller reiseforbud. Tre sider av samme sak, som alle betyr at vi mister muligheten for å prøvekjøre biler så tidlig som vi ellers ville gjort. Kia EV6 er intet unntak, men nå har bilen vært på norgesbesøk, og Elbil24 har fått stifte nærmere bekjentskap med den.

Kia EV6 er rett og slett et av få virkelig harde forsøk på å lage en så god og optimal elbil som markedet ønsker og forventer.

Og det overrasker ikke, for om vi ser oss tilbake, så har Kia – i samarbeid med moderselskapet Hyundai – ligget i tet når det gjelder effektivitet og rekkevidde. De har også bilene som gir oss minst avvik mellom rekkevidde på sommertid og vintertid. Med EV6 er det tydelig at de ønsker å strekke denne strikken ytterligere.

For ikke å gjenta oss selv altfor mye, finner du mye informasjon om EV6 her:

800 volt

Vi må likevel gjenta at EV6 er bygget på en ny og dedikert plattform spesielt for elbiler, e-GMP. Dette gir store fordeler med tanke på både praktiske og tekniske løsninger, og EV6 er den første bilen fra Kia som er bygget som elbil fra bunnen av.

Som tidligere nevnt kommer EV6 med to alternative batteripakker. SR (standard range) byr på et energilager på 58 kWh, mens batterikapasiteten i LR (long range) er på 77,4 kWh. Begge deler er netto kapasitet, den anvendelige delen av batteriet.

Sammen med Hyundai har de også gått over til 800 volts ladespenning, noe som først og fremst er et skritt i riktig retning for det som vil komme i fremtiden.

Fra før er det kun Porsche Taycan og Audi e-tron GT som foreløpig benytter 800 volt som ladespenning. Fordelen med å øke spenningen er at strømstyrken reduseres tilsvarende. Hvorvidt den økte spenningen vil gi raskere ladefart avhenger av batteriene.

FREKK SAK: Kia EV6 er den langbeinte sportstoureren fra selskapet. Foto: Fred Magne Skillebæk
FREKK SAK: Kia EV6 er den langbeinte sportstoureren fra selskapet. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

I sammenheng med norgesbesøket, har Elbil24 også fått en prat med Carloz Lahoz og Ioannis Roussis fra Kia Motor Europe. De kan fortelle at en EV6 med det store batteriet vil ha en maks ladeeffekt på 239 kW, mens SR-batteriet vil havne under 200 kW et sted, blir vi fortalt.

-For oss er det viktigere å ha en så flat ladekurve på høyt nivå som mulig, fremfor bare en høy effekt å vise til på papiret, forteller Lahoz til Elbil24.

Kia forteller også at det skal ta 18 minutter å lade Long Range batteriet fra 10 til 80 %. Med en netto batterikapasitet på 77,4 kWh, vil området 10 – 80 % utgjøre 54,18 kWh. Å overføre 54,18 kWh på 18 minutter krever en gjennomsnittseffekt på 180 kW, noe som er en svært god snitteffekt.

Nå er nok dette testet under de samme forhold som WLTP-testene gjennomføres, altså 23 varmegrader, men det er fortsatt veldig bra.

Effektiv

Kia forteller også at de på utgavene med firehjulsdrift kan regenerere helt opp til 0,5 G før de fysiske bremsene tas i bruk. Det vanlige på elbiler er 0,3G, så 0,5G er svært lovende for effektiviteten, men vi er usikre på hvordan bremsene vil takle å bli enda mindre brukt, noe som generelt er en utfordring på elbiler.

EV6 har forøvrig fem forskjellige nivåer av regenerering som kan justeres fra hendler bak rattet.

Mens Long Range batteriet har 384 celler, har Standard Range 288 celler. Disse er av samme typen, og ren matematikk forteller dermed at Standard Range vil være i stand til å ta imot en ladeeffekt på 180 kW som makseffekt. Dette er også svært bra for et batteri på bare 54 kWh.

Når vi forteller at cellene er av samme typen, så kan vi legge til at dette er av typen NMC811, der andelen kobolt er grovt regnet halvert mot de typiske NMC622 cellene de fleste elbiler på markedet i dag er utstyrt med.

Foreløpig har ikke EV6 vært gjennom alle typegodkjenninger, og Kia kan derfor ikke si stort om forbruket. De legger likevel til at målsettingen er å komme gjennom alle tester med en rekkevidde på 510 kilometer for EV6 LR med tohjulsdrift, altså den versjonen som kan ta deg lengst. EV6 har for øvrig en aerodynamikk som gir den en CV-verdi på 0,28, noe som er relativt bra på en såpass stor bil.

Fem utgaver

Foruten valget mellom Standard Range og Long Range, vil du også kunne velge mellom tohjulsdrift eller firehjulsdrift. Det er versjonene med det store batteriet, Long Range, som kommer først – i månedsskiftet september/oktober.

-Standard Range vil først være her rundt nyttår, opplyser Irene Solstad, den norske Kia-sjefen.

Samlet vil det være fem forskjellige motoreffekter, avhengig av om du velger en eller to elmotorer, og de nevnte batteristørrelsene. Toppmodellen GT vil kun bli å få med firehjulsdrift.

 • EV6 SR, 2WD: 168 hk – 350 Nm
 • EV6 LR, 2WD: 225 hk – 350 Nm
 • EV6 SR, 4WD: 231 hk – 605 Nm
 • EV6 LR, 4WD: 320 hk – 605 Nm
 • EV6 GT, 4WD: 584 hk – 740 Nm

Se flere bilder av EV6:

Stor og sportslig

Kia EV6 skal ut og konkurrere med biler som VW ID.4, Skoda Enyaq, og Ford Mustang. Etter hvert vil også kommende Ioniq 5 og Tesla Model Y befinne seg på den samme slagmarken.

EV6 måler 4,68 meter i lengde og har en akselavstand på 2,9 meter. Den er med andre ord ingen liten bil, og akselavstanden peker nærmest på at den er en slags Grand Tourer – en langbeint sak. Bilen kan strengt tatt ikke defineres som en SUV, men mer en crossover.

Med en bakkeklaring på 17 cm har den nok klaring til en typisk norsk hyttevei, både sommer og vinter.

Samtidig har Kia klart å blande inn et sportslig preg i den. Det sportslige preget blir ikke mindre av at to av de tre versjonene bærer GT-bokstavene. Foruten basisversjonen - som merkelig nok kalles Exclusive – byr de på en GT-Line, samt en fullverdig GT.

Sistnevnte er råskinnet som gjør 0-100 km/t unna på 3,5 sekunder, og byr på en toppfart på 260 km/t.

God plass

Ettersom bilen har såpass lang akselavstand, er det også ryddet vei for god plass innvendig. Det er langt frem til hjulhusene, noe langbeinte vil sette pris på. Det er bare å strekke ut. Også i baksetet er det gitt god plass til godt voksne. I bagasjerommet har du en stor gulvflate, selv om høyden er moderat.

Egne målinger av bagasjerommet viser følgende mål:

 • Lengde: 98 cm (191 cm med seteryggene nede)
 • Bredde: 104 cm
 • Høyde til rulledeksel: 51 cm (41 cm med dobbelt gulv)

De oppgitte tallene fra Kia forteller at du her får 520 liter til rådighet med seteryggene oppe, og 1300 liter når disse er lagt ned. I tillegg er EV6 utstyrt med en frunk på 52 liter for de tohjulsdrevne utgavene, mens den er 20 liter på utgavene med firehjulsdrift, grunnet plassutfordringer under panseret. Panseret er forøvrig av clamshell-typen, der panseret runder ned på sidene og gir deg først karosseriskjøten nede på skjermen på hver side.

Tilhengerassistent

EV6 kan trekke relativt tung tilhenger, med sine 1.600 kg. Dette gjelder alle utgaver med det store batteriet, uavhengig av om de har to- eller firehjulsdrift. Dersom du velger bil med Standard Range batteri, vil du kunne trekke maksimalt 750 kg, uavhengig av to- eller firehjulsdrift.

Kia har også en tilhengerassistent som blant annet analyserer hengervekten du har på.

Dermed justerer den også angitt resterende rekkevidde til å gjelde med den last du har hektet på. Når en henger er påkoblet justerer den også fast drift foran og bak til 50-50 for bilene med firehjulsdrift, så lenge hengeren er tilkoblet. Skulle du komme under 35 prosent gjenværende batterikapasitet, vil effekten bli redusert av bilens programvare.

Tilhengerfestene blir forøvrig montert i Norge, og du kan velge mellom et fast eller avtagbart feste. Dette skaper med andre ord ingen utfordringer med tanke på logistikk ved bestilling.

Mye utstyr

På sin ferd mot et selvkjørende samfunn, har også Kia trappet opp og utstyrt EV6 med en lang rekke elektronisk førerstøtte. Du har alle de vanligste systemene på plass, som adaptiv fartsholder mellom 0 – 180 km/t, inkludert full stopp/start, filvarsler, filholder, bilen ser 360 grader rundt seg, og bistår til å unngå kollisjoner. Den har også en sikkerhetspakke som ikke lar deg lukke opp døren dersom det kommer en bil bakfra, det samme for bakdørene.

En parkeringsassistent fra nøkkelen kan både lukeparkere og parallellparkere bilen for deg.

EV 6 er også utstyrt med de vi kjenner som LED-matrix hovedlys. Baklysene strekker seg som en bue over hele baken, mens blinklysene er en liten overraskelse. For legg merke til kromlisten som går i motsatt bue fra ytterst på baklysene og ned under bakluken.

Ytterste del av denne kromlisten omdannes til blinklys når du setter på disse. Å se en kromlist blinke er noe vi ikke har opplevd tidligere.

En fiffig løsning som kommer både på EV6 og søstermodellen Ioniq 5 er deres V2L-funksjon (vehicle to load). Med et adapter kan du tappe opp til 3,6 kW med en spenning på 230 volt fra bilens batteri. Det vil også sitte en stikkontakt under baksetet. Hvem trenger vel skjøteledning lenger når bilen skal støvsuges, eller kanskje du ønsker å hjelpe en annen elbilist som har vært uheldig og gått tom? Systemet er ikke et fullverdig V2G-system (vehicle to grid), der bilen kan levere strøm tilbake til nettet, men det er bare spørsmål om tid før dette også er en realitet.

FORNØYD: Kia-sfjef Irene Solstad er svært fornøyd med responsen på den nye elbilen. Foto: Fred Magne Skillebæk
FORNØYD: Kia-sfjef Irene Solstad er svært fornøyd med responsen på den nye elbilen. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Mer i vente

Kia skal lansere 11 nye batterielektriske biler fra nå og frem til 2026. Av disse vil syv modeller være basert på den samme e-GMP plattformen som EV6. De øvrige vil være på delte plattformer med biler som også kommer med forbrenningsmotor under panseret.

Alle disse 11 elbilene skal produseres i Korea.

Men først må vi vente på EV6, som altså kommer til Norge i september. Reservasjoner og ordreblokker er allerede åpnet, og Solstad i Kia Norge ser lyst på fremtiden.

-Heldigvis har vi en god dialog om viktigheten av å få biler, og vi er blitt et prioritert marked, forteller Solstad, som ser frem til september.

Kia har valgt en svært enkel struktur. Den kommer i 11 forskjellige farger, og de tre første modellene blir som følger:

 • EV6 Exclusive, Long Range, 2 WD: 469.900,-
 • EV6 GT-Line, Long Range, AWD: 529.900,-
 • EV6 GT, Long Range AWD: 599.900,-

Elbil24 kommer tilbake med ytterligere info og prøvekjøring så snart dette lar seg gjøre.

Tekniske spesifikasjoner:

. Kia EV6 SR, 2WD Kia EV6 LR, 2WD Kia EV6 SR, 4WD Kia EV6 LR, 4WD Kia EV6 GT
Motor:ElektriskElektriskElektriskElektriskElektrisk
Effekt:125 kW / 168 HK168 kW / 225 HK173 kW / 231 HK239 kW / 320 HK430 kW / 584 HK
Maks dreiemoment350 Nm350 Nm605 Nm605 Nm740 Nm
HjuldriftBakBakFireFireFire
Toppfart185 km/t185 km/t185 km/t185 km/t260 km/t
0-100 km/tUkjentUkjent6,2 sek5,2 sek3,5 sek
Batterikapasitet58 kWh77,4 kWh58 kWh77,4 kWh77,4 kWh
Hurtiglading:180 kW239 kW180 kW239 kW239 kW
Ombordlader:11 kW11 kW11 kW11 kW11 kW
Rekkevidde blandet kjøring (WLTP)Ukjent510 kmUkjent460 km405 km
Varmepumpestandardstandardstandardstandardstandard
L x B x H (cm):468 x 188 x 155468 x 188 x 155468 x 188 x 155468 x 188 x 155469 x 189 x 155
Akselavstand (cm):290290290290290
Bakkeklaring (cm)1717171717
Bagasjeromsvolum520 / 1300 liter520 / 1300 liter520 / 1300 liter520 / 1300 liter520 / 1300 liter
Frunk:52 liter52 liter20 liter20 liter20 liter
Hengervekt750 kg1600 kilo750 kg1600 kilo1600 kilo
TaklastUkjentUkjentUkjentUkjentUkjent
Garanti7 år7 år7 år7 år7 år
Batterigaranti8 år (antatt)8 år (antatt)8 år (antatt)8 år (antatt)8 år (antatt)
Pris fra:Ukjent pr 30.3.2021469.900Ukjent pr 30.3.2021529.900599.900
Kommer:Nyttår 2022sept./okt 2021Nyttår 2022sept./okt 2021sept./okt 2021

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.